ارتش اسرائیل اعلام کرد که در حال بررسی گزارشها درباره کشته شدن مروان عیسی، معاون فرمانده گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس، در یک حمله هوایی در غزه است. همزمان، بنیامین نتانیاهو نقش اسرائیل در ترور صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس در ماه ژانویه در بیروت را تایید کرد.
مروان عیسی معاون محمد ضیف، فرمانده گردانهای عزالدین قسام است و اگر مرگش تایید شود، او بالاترین مقام حماس خواهد بود که در جنگ پنج ماهه اخیر در غزه کشته شده است.
به گزارش رویترز، عیسی که به دلیل تواناییاش در دور ماندن به «مرد سایه» معروف است، یکی از سه رهبر ارشد حماس بود که حمله هفت اکتبر به اسرائیل را طراحی کردند و پس از آن نیز هدایت عملیات نظامی حماس را برعهده داشتهاند.
بنیامین نتانیاهو، روز دوشنبه، ۲۱ اسفند، در یک پیام ویدیویی ضمن تایید نقش اسرائیل در ترور صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس در ماه ژانویه در بیروت، گفت اسرائیل فرد شماره چهار حماس را حذف کرده است و افراد اول تا سوم حماس نیز بهزودی حذف خواهند شد.
از نظر اسرائیل یحیی سنوار، رهبر حماس در غزه، محمد ضیف، فرمانده شاخه نظامی این گروه و مروان عیسی، معاون او مهرههای اول تا سوم حماس هستند و با اینکه گزارشهایی در مورد رفتن یحیی سنوار به مصر منتشر شده، اسرائیل همچنان بر این باور است که آنها در تونلهای زیرزمینی غزه پنهان شدهاند.
دانیال هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، هم روز دوشنبه در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت که اسرائیل پس از دریافت اطلاعاتی درباره مخفیگاه مروان عیسی، شنبه شب اردوگاه آوارگان النصیرات در مرکز غزه را بمباران کرد.
او گفت که عیسی و یکی دیگر از فرماندهان مسئول تسلیحات حماس در غزه در تونلی در زیرزمین در این اردوگاه بودند که هدف عملیات مشترک جتهای اسرائیل و سازمان امنیت داخلی اسرائیل، شین بت، قرار گرفتند.
سخنگوی ارتش اسرائیل گفت:«تروریستهای دیگری هم در تونل در کنار آنها بودند، اما هنوز مشخص نیست که عیسی کشته شده است یا خیر.»
یک منبع فلسطینی به رویترز گفت که اسرائیلیها به جایی که فکر میکردند عیسی در آنجا مخفی شده حمله کردند، اما نمیتوانند جزئیاتی از سرنوشت او ارائه کنند.
چیلی تروپر، وزیر کابینه اسرائیل، نیز روز دوشنبه به کانال ۱۳ تلویزیون اسرائیل گفت: «هنوز نشانههایی قطعی از کشته شدن مروان عیسی وجود ندارد.»
او گفت: «اگر مروان عیسی که از بسیاری جهات رئیس ستاد نظامی حماس است، واقعا حذف شده باشد، دستاوردی بزرگ نصیب ارتش اسرائیل و شین بت شده است.»
بر اساس آمار اسرائیل، نیروهای حماس در حمله هفت اکتبر ۱۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۵۳ نفر را گروگان گرفتند. این حمله باعث آغاز یکی از خونینترین جنگها، در درگیریهای چند دههای اسرائیل و فلسطینیان شد.
به گفته مقامهای غزه، حملات نظامی تلافیجویانه اسرائیل به این منطقه پرجمعیت، بیش از ۳۱ هزار فلسطینی را کشته است. به گفته مقامهای سازمان ملل یک چهارم جمعیت غزه در معرض قحطی است.
عیسی در فهرست «تحت تعقیب» اسرائیل
عیسی به همراه محمد ضیف، فرمانده گردان های القسام و یحیی سنوار، رهبر حماس در غزه، در صدر فهرست افراد تحت تعقیب اسرائیل قرار دارند.
کشته شدن مروان عیسی، در صورت تایید، میتواند تلاشها برای تضمین آتشبس و آزادی گروگانها را نیز پیچیدهتر کند، اگرچه اسرائیل میگوید مذاکرات از طریق میانجیهای مصر و قطر ادامه دارد .
حماس خواهان آتشبس دائمی، پایان جنگ و خروج نیروهای اسرائیل از غزه است. اسرائیل اما خواهان یک آتشبس موقت برای آزادی گروگانها در ازای آزادی برخی از زندانیان فلسطینی است و تاکید کرده تا زمانی که حماس را شکست ندهد، جنگ خود را متوقف نخواهد کرد.
مقامهای بهداشتی فلسطینی میگویند که مذاکرهکنندگان خواستار توقف درگیریها در ماه رمضان بودند که از روز دوشنبه آغاز شد، اما حمله هوایی اسرائیل به خانهای در شهر غزه ۱۶ کشته و شماری زخمی به جاگذاشت.
درخواست گوترش برای آتشبس و آزادی گروگانها
در همین حال آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، خواستار برقراری آتشبس در غزه، آزادی گروگانها و رفع موانع برای کمکرسانی به مردم غزه شد.
او گفت تهدید اسرائیل به حمله به رفح میتواند مردم غزه را به «اعماق جهنم» ببرد.
سازمان ملل که تخمین میزند که یک چهارم جمعیت عزه در معرض خطر گرسنگی است، اسرائیل را به جلوگیری از کمکرسانی به غزه متهم کرده است.
سازمانهای امدادرسان اکنون بر ارسال کمکها از طریق دریا و هوا تمرکز کردهاند. رسانه دولتی اردن اعلام کرد روز دوشنبه هفت فروند هواپیمای حامل کمکهای انساندوستانه با شرکت اردن، ایالات متحده، مصر، فرانسه و بلژیک، کمکهای خود را با چتر به غزه رساندند.
ارتش آمریکا اعلام کرد که بیش از ۲۷ هزار و ۶۰۰ وعده غذایی و ۲۵ هزار و ۹۰۰ بطری آب را به شمال غزه پرتاب کرده است.
یک منبع دولتی در قبرس هم گفت که یک کشتی حامل ۲۰۰ تن کمک قرار است روز دوشنبه به سمت غزه حرکت کند.
باسم نعیم، یک مقام ارشد حماس از ایجاد گذرگاههایی جدید برای کمکرسانی استقبال کرد اما از ایالات متحده خواست برای پایان دادن به جنگ تلاش کند.