آلمان روز سه شنبه، ۲۱ فروردین، در دیوان بینالمللی دادگستری اتهامات مطرح شده از سوی نیکاراگوئه علیه خود مبنی بر کمک به نسلکشی در غزه با فروش تسلیحات به اسرائیل را رد کرد.
نیکاراگوئه پیشتر با ثبت شکایتی در دیوان بینالمللی دادگستری، آلمان را به مشارکت در نسلکشی در غزه متهم کرده بود.
این شکایت، نشانه دیگری از افزایش اقدامات قانونی در حمایت از فلسطینیان است.
آلمان از زمان حملات شبهنظامیان حماس به اسرائیل در هفت اکتبر و آغاز جنگ غزه، یکی از سرسختترین متحدان اسرائیل بوده است. بر اساس دادههای وزارت اقتصاد آلمان، این کشور یکی از بزرگترین تامین کنندگان نظامی اسرائیل است و در سال گذشته میلادی، بیش از ۳۵۳ میلیون دلار تجهیزات و تسلیحات به اسرائیل صادر کرده است.
آلمان و دیگر کشورهای غربی با تظاهرات خیابانی، پروندههای حقوقی مختلف و اتهام ریاکاری گروهها و کشورهایی مواجه شدهاند که میگویند اسرائیل در حمله شش ماهه خود تعداد زیادی غیرنظامی فلسطینی را کشته است.
اما تانیا فون اوسلار-گلایخن، مشاور حقوقی وزارت امور خارجه آلمان، به دیوان بینالمللی دادگستری گفت که شکایت نیکاراگوئه بر اساس شواهد ضعیف و عجولانه تنظیم شده است و به دلیل عدم صلاحیت باید از دستور کار دادگاه خارج شود.
او گفت که صادرات تسلیحات برای پایبندی به قوانین بینالمللی مورد بررسی قرار گرفت.
اوسلار- گلایخن افزود: «آلمان تمام تلاش خود را میکند تا به مسئولیت خود در قبال اسرائیل و مردم فلسطین عمل کند. آلمان بزرگترین اهداکننده کمکهای بشردوستانه به فلسطینیان است.»
او گفت که با توجه به تاریخچه نابودی یهودیان از سوی نازیها، امنیت اسرائیل برای آلمان یک اولویت است.
او گفت: «آلمان از گذشته خود درس گرفته است، گذشتهای که مسئولیت یکی از وحشتناکترین جنایات تاریخ بشر را در بر میگیرد.»
کریستین تامس، وکیل آلمانی، نیز به دادگاه گفت که از هفت اکتبر، 98 درصد از صادرات اسلحه به اسرائیل تجهیزات عمومی مانند جلیقه، کلاه ایمنی و دوربین دوچشمی بوده است.
او گفت از چهار موردی که برای صادرات تسلیحات جنگی تایید شد، سه مورد مربوط به سلاحهای نامناسب برای استفاده در جنگ بود که کاربردی آموزشی دارند.
نیکاراگوئه و آفریقای جنوبی اسرائیل را تحت فشار قرار میدهند
وکلای نیکاراگوئه ازدیوان بینالمللی دادگستریخواستهاند که به آلمان دستور دهد فروش تسلیحات به اسرائیل را متوقف کند و کمک مالی به آژانس پناهندگان فلسطینی سازمان ملل متحد آنروا را از سر بگیرد.
آنها استدلال کردند که برلین، در حالی که از خطر نسلکشی آگاه بوده است،کنوانسیون نسلکشی ۱۹۴۸ و قوانین بینالمللی را با تأمین تسلیحات برای اسرائیل نقض کرده است.
کارلوس آرگولو، سفیر نیکاراگوئه پس از جلسه سهشنبه به خبرنگاران گفت که پرونده در این مرحله مقدماتی به میزان کمک نظامی آلمان بستگی ندارد بلکه صرفاً به وجود آن بستگی دارد.
بر اساس آمار اسرائیل، حملات هفت اکتبر حماس 1200 کشته برجای گذاشت. به گفته وزارت بهداشت در منطقه تحت کنترل حماس، از آن زمان تاکنون بیش از ۳۳ هزار فلسطینی در حمله اسرائیل به غزه کشته شدهاند.
انتظار میرود در هفتههای آینده حکمدیوان بینالمللی دادگستریدرباره اقدامات اضطراری درخواستی نیکاراگوئه صادر شود. قضاوت نهایی در مورد ماهیت پرونده معمولاً سالها طول میکشد و دادگاه قدرتی برای اجرای آن ندارد.
این دیوان، در ماه ژانویه و در پاسخ به اتهامی از سوی آفریقای جنوبی، حکم داد که این اتهام که اسرائیل برخی از حقوق تضمین شده در کنوانسیون نسلکشی را نقض کرده است قابل قبول است و خواستار توقف هرگونه اقدام بالقوه نسلکشی شد.
با این همه، اسرائیل با رد این اتهامها میگوید جنگش علیه حماس است و نه غیرنظامیان.