آمریکا تلاش‌ها برای قانونی کردن شهرک‌ها را در کرانه باختری «خطرناک» خواند

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۶

پس از انتشار گزارشی درباره دستور بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل درباره شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری، وزارت امور خارجه آمریکا این تصمیم را «خطرناک» توصیف کرد.

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه در یک نشست خبری گفت: «این گزارش‌ها در مورد دستورالعمل‌های حمایت از شهرک‌سازی‌های غیرقانونی در کرانه باختری، به نظر ما خطرناک و بی‌ملاحظه است.»

این اظهارات پس از آن بیان شد که کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل گزارش داد که اسموتریچ در تلاش است تا روند قانونی‌سازی ۶۸ شهرک یهودی‌نشین در کرانه باختری را آغاز کند.

پاتل افزود که ایالات متحده با شهرک‌سازی‌ها مخالف و معتقد است که این شهرک‌ها قوانین بین‌المللی را نقض می‌کنند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که واشینگتن «به ترغیب مقامات اسرائیلی» ادامه خواهد داد تا از انجام اقداماتی برای تامین مالی شهرک‌هایی که مدت‌ها بر اساس قوانین اسرائیل غیرقانونی بوده‌اند، خودداری کنند.

بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیلی، اسموتریچ دستورالعمل‌هایی را به چندین وزارتخانه ارسال کرده و به آن‌ها گفته که آماده‌سازی برای ارائه انواع خدمات عمومی به این شهرک‌ها را پس از قانونی شدن‌شان، آغاز کنند.

این خدمات شامل اتصال شبکه برق و آب شهرک‌ها به شبکه اسرائیل است.

این شهرک‌ها که اکنون حدود ۲۵ هزار نفر در آن‌ها زندگی می‌کنند، در دهه ۱۹۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰ با کمک وزارتخانه‌های مختلف، اما بدون تایید رسمی از سوی دولت، ساخته شدند و طبق قوانین اسرائیل حضورشان غیرقانونی است.

در فوریه ۲۰۲۳ دولت، قانونی شدن ۹ شهرک غیرقانونی را تصویب کرد که در نهایت به ۱۰ شهرک افزایش یافت.

در همان زمان اسموتریچ که یک چهره راستگرای افراطی به شمار می‌رود، گفت که قانونی شدن بقیه شهرک‌ها را تسهیل خواهد کرد.

دفتر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با انتشار بیانیه‌ای به شدت از تصمیمات جدید دولت اسرائیل در زمینه شهرک‌سازی در کرانه باختری رود اردن انتقاد کرد.

گوترش ساخت شهرک‌های اسرائیلی‌نشین در کرانه باختری را «نقض آشکار قوانین بین‌المللی» و «مانعی اساسی» در راه رسیدن به راه‌حل دو کشور برای دو ملت در مناقشه اسرائیل و فلسطین توصیف کرد.

در آذر گذشته، شبکه خبری فرانس۲۴ به نقل از سازمان غیردولتی «اکنون صلح» نوشت اسرائیل مجوز ساخت بیش از هزار و ۷۰۰ واحد مسکونی جدید را در اورشلیم شرقی صادر کرده است.

این سازمان هشدار داد با ادامه شهرک‌سازی در این منطقه، ارتباط سرزمین‌های فلسطینی در اورشلیم شرقی و جنوب کرانه باختری با مشکل مواجه خواهد شد.

در سال‌های اخیر کشورهای اروپایی نیز در این زمینه واکنش نشان داده‌اند.

سه سال پیش، فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا در بیانیه‌ای مشترک با ابراز نگرانی عمیق از تصمیم اسرائیل برای شهرک‌سازی بیشتر در شرق بیت‌المقدس، چنین اقداماتی را نقض آشکار قوانین بین‌المللی و مانعی بر سر راه تشکیل دو کشور مستقل اسرائیل و فلسطین خواندند.

چهار کشور اروپایی در بیانیه خود افزودند: «شهرک‌های اسرائیلی نقض آشکار قوانین بین‌المللی هستند و در راه رسیدن به صلحی عادلانه، پایدار و فراگیر بین اسرائیل و فلسطین مانع ایجاد می‌کنند.»

این بیانیه با اشاره به اینکه شهرک‌سازی‌ها بین کرانه باختری و شرق بیت‌المقدس گسستگی ایجاد می‌کند، از اسرائیل خواسته بود این اقدام‌ها را متوقف کند.

چهار کشور اروپایی همچنین از اسرائیل خواستند طرح تخلیه منازل فلسطینیان در محله شیخ جراح بیت‌المقدس شرقی را متوقف کند و هشدار دادند تخلیه ساکنان این منطقه به تنش‌های موجود دامن می‌زند.

عربستان سعودی نیز بارها ضمن محکوم کردن تصمیم مقامات اسرائیلی برای اعطای تسهیلات به ‌منظور توسعه شهرک‌سازی در سرزمین‌های فلسطینی، از جامعه بین‌المللی خواست تا این اقدامات اسرائیل را متوقف کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
۲۴ با فرداد فرحزاد
خبر

شنیداری

پادکست‌ها