دو مقام اسرائیلی و آمریکایی به وبسایت آکسیوس گفتند دولت اسرائیل به دولت جو بایدن هشدار داده است که اگر دادگاه کیفری بینالمللی حکم بازداشت رهبران اسرائیلی را صادر کند، اقدامات تلافیجویانهای علیه تشکیلات خودگردان فلسطینی انجام خواهد داد که میتواند به فروپاشی آن منجر شود.
مقامهای اسرائیلی در دو هفته گذشته به شدت نگران آن بودهاند که دادگاه کیفری بین المللی (ICC) در حال آماده شدن برای صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، یوآو گالانت وزیر دفاع و هرزی هالوی، رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل است.
وبسایت آکسیوس روز سهشنبه ۱۱ اردیبهشت گزارش داد که اعضایی از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در کنگره آمریکا به دیوان کیفری بینالمللی هشدار دادهاند که صدور هر نوع حکم بازداشت مقامهای ارشد اسرائیلی با واکنش متقابل ایالات متحده مواجه خواهد شد و قوانین مربوط به چنین واکنشی در حال آماده شدن است.
ساعاتی پیش از این هشدارها، آکسیوس گزارش داده بود که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه از جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا خواست تا برای جلوگیری از صدور حکم بازداشت برای مقامهای ارشد اسرائیلی مداخله کند.
دیوان کیفری بینالمللی که در لاهه هلند مستقر است، از سال ۲۰۲۱ در حال بررسی جنایات جنگی احتمالی نیروهای اسرائیلی و شبهنظامیان فلسطینی در جنگ اسرائیل و حماس در سال ۲۰۱۴ است.
به گفته دفتر دادستانی، این تحقیقات به حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ و جنگی که از آن زمان در غزه جریان دارد، کشیده شده است.
دو مقام اسرائیلی به آکسیوس گفتند که در چند هفته گذشته، اسرائیل به ایالات متحده گفته است که اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان میدهد مقامهای تشکیلات خودگردان فلسطینی بر دادستان دیوان کیفری بینالمللی برای صدور حکم بازداشت علیه رهبران اسرائیل فشار میآورند.
مقامهای آمریکایی و اسرائیلی گفتند که اسرائیل به دولت بایدن گفته است که اگر این احکام بازداشت صادر شوند، اسرائیل تشکیلات خودگردان فلسطینی را مسئول آن خواهد دانست و با اقدامی قوی که میتواند منجر به فروپاشی این تشکیلات شود، آن را تلافی خواهد کرد.
یکی از اقدامات ممکن میتواند مسدود کردن انتقال درآمدهای مالیاتی باشد که اسرائیل برای تشکیلات خودگردان فلسطین جمع آوری می کند. بدون این بودجه، تشکیلات خودگردان فلسطین ورشکست می شد.
یک مقام ارشد اسرائیلی به آکسیوس گفت که تهدید صدور حکم دستگیری دیوان بینالمللی کیفری واقعی است و تاکید کرد در صورت وقوع چنین سناریویی، کابینه اسرائیل احتمالاً تصمیمی رسمی برای مجازات تشکیلات خودگردان فلسطین خواهد گرفت که میتواند منجر به فروپاشی آن شود.
آکسیوس در گزارش خود افزوده است که کاخ سفید، دفتر نخست وزیر اسرائیل و مقامهای تشکیلات خودگردان فلسطینی از اظهار نظر در این زمینه خودداری کردند.
آکسیوس پیشتر گزارش داده بود که موضوع احکام بازداشت احتمالی دیوان کیفری بینالمللی کیفری در جریان تماس نتانیاهو و جو بایدن در روز یکشنبه گذشته مطرح شد و نتانیاهو از بایدن درخواست کمک کرد.
دو مقام آمریکایی گفتند بایدن در جریان این تماس به نتانیاهو گفت که گزارش کانال ۱۲ اسرائیل که نشان میداد آمریکا ممکن است به دیوان کیفری بینالمللی برای صدور حکم بازداشت علیه رهبران اسرائیل «چراغ سبز» نشان داده باشد، صحت ندارد.
بایدن در این تماس تاکید کرد که ایالات متحده با تحقیقات دیوان کیفری بین المللی علیه اسرائیل مخالف است.
دو مقام آمریکایی هم گفتند که دولت بایدن بهطور خصوصی به مقامهای دیوان کیفری بینالمللی اعلام کرده است که صدور حکم بازداشت رهبران اسرائیل اقدامی اشتباه است و ایالات متحده از آن حمایت نمیکند.
یک مقام آمریکایی گفت: «ما بی سر و صدا دیوان کیفری بینالمللی کیفری را تشویق میکنیم که دست به چنین کاری نزند.»
او افزود در حالی که بر دادستان دیوان کیفری بینالمللی برای صدور چنین احکام بازداشتی فشار وارد میشود، دولت بایدن فکر نمیکند این اقدام آنقدر که اسرائیلیها فکر میکنند قریبالوقوع باشد.
جان کربی، سخنگوی کاخ سفید، روز سهشنبه در یک جلسه توجیهی درباره تهدیدهای قانونگذاران جمهوریخواه مبنی بر تصویب قانونی علیه دیوان کیفری بینالمللی، گفت که ایالات متحده با تحقیقات دیوان کیفری بینالمللی علیه اسرائیل مخالف است، اما تاکید کرد که واشینگتن با تهدید و ارعاب قضات دادگاه نیز مخالف است.
این اظهارات، نگرانی مقامهای اسرائیلی را به دنبال داشت و آنها از کاخ سفید پرسیدند که آیا چنین سخنانی نشاندهنده تغییر موضع ایالات متحده است؟ کاخ سفید در پاسخ به این پرسش تاکید کرد که هیچ تغییری در مواضع دولت آمریکا ایجاد نشده است.