مقامهای آمریکایی و اسرائیلی اعلام کردند که اولین کمکهای بشردوستانه از طریق اسکله ساخت آمریکا در نوار غزه، به این منطقه رسیده است. همزمان گزارش شد که درگیریها میان اسرائیل و حماس در رفح ادامه دارد.
خبرگزاری فرانسه روز شنبه به نقل از ارتش اسرائیل گزارش داد که بیش از ۳۰۰ پالت کمکهای بشردوستانه برای اولین بار در اسکله شناور موقتی که در سواحل نوار غزه توسط آمریکا ساخته شده، تخلیه شده است.
خبرگزاری رویترز نیز روز شنبه به نقل از ارتش آمریکا گزارش داد که با شدت گرفتن درگیریها، کامیونها بارگیری کمکهای بشردوستانه از یک اسکله موقت ساخت آمریکا را آغاز کردند.
این خبرگزاری تاکید کرد که این اولین کمکهای بشردوستانه طی هفتههای اخیر است که از طریق دریا به منطقه محاصره شده غزه رسیده است.
واشینگتن پیشتر اعلام کرده بود که کمکهای ایالات متحده برای تحویل به غزه از طریق اسکله جدید، به قبرس رسیده بود.
در مقابل، حماس در بیانیهای در روز شنبه تاکید کرد که «هیچ مسیر کمکرسانی، از جمله اسکله شناور، جایگزینی برای مسیرهای تحت نظارت فلسطین نیست.»
در اسفندماه، یک انجمن بشردوستانه آمریکایی (World Central Kitchen) کمکهایی را از طریق کشتی متعلق به سازمان بشردوستانه اسپانیایی اوپن آرمز از بندر لارناکا در قبرس به غزه آورده بود.
همچنین در اسفندماه، پنتاگون از ساخت چنین اسکلهای خبر داده و اعلام کرده بود ساخت این سازه تا دو ماه طول میکشد و احتمالا بیش از هزار سرباز در ساخت آن مشارکت دارند.
در آن زمان، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، اعلام کرد در پی دستور جو بایدن برای ارسال کمک انساندوستانه به غزه از راه دریا، کشتی نظامی «فرانک بسون»از یک پایگاه نظامی آمریکا در ویرجینیا راهی شرق مدیترانه شده و این کشتی حامل تجهیزات ساخت اسکله موقت در ساحل غزه است.
اتریش روز شنبه اعلام کرد که کمک مالی به آژانس سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (آنروا) را که پس از اتهامات اسرائیل مبنی بر دست داشتن کارمندان این آژانس در حمله هفتم اکتبر به حالت تعلیق درآمده بود، از سر میگیرد.
در ماه ژانویه، اسرائیل دهها نفر از حدود ۱۳ هزار کارمند آنروا را که تقریبا تمام کمکها در این منطقه را هماهنگ میکند، به مشارکت در این حمله بیسابقه حماس در جنوب اسرائیل متهم کرد.
در پایان ماه آوریل، یک گروه ارزیابی مستقل به این نتیجه رسید که اسرائیل «شاهدی» در مورد این اتهامها ارایه نکرده، ولی تایید کرد که آنروا فاقد «بیطرفی» در غزه است.
پیشتر حدود پانزده کشور از جمله اتریش و همچنین کمککنندگان بزرگی مانند ایالات متحده، آلمان، سوئد و ژاپن حدود ۴۵۰ میلیون دلار (۴۱۴ میلیون یورو) کمک مالی به این آژانس سازمان ملل متحد را به حالت تعلیق درآوردند.
بسیاری از آنها از جمله آلمان، سوئد، کانادا و ژاپن اکنون کمکهای خود را از سر گرفتهاند و برخی دیگر به تعلیق آن ادامه دادهاند.
درخواست خانوادههای گروگانها
خانوادههای گروگانهای اسرائیلی روز شنبه در برابر وزارت دفاع اسرائیل در تل آویو تجمع کردند.
شرکتکنندگان در این تجمع، نتانیاهو را متهم کردند که به دلایل سیاسی چوب لای چرخ مذاکرات آتشبس و آزادی گروگانها با حماس میگذارد.
آنان در بیانیهای که در این تجمع قرائت شد، گفتند گسترش حمله به رفح به معنای چشم پوشی کردن از سرنوشت گروگانهای زنده در نوار غزه است.
همزمان، رییس پیشین موساد، دانی یاتوم نیز در تجمعی دیگر نتانیاهو را متهم کرد که جلوی بازگرداندن گروگانها را گرفته است.
تداوم حملات حوثیها
روز شنبه، سازمان دریانوردی تجاری بریتانیا از حمله به یک کشتی در شمال غرب بندر حدیده یمن خبر داد.
همزمان شرکت امنیتی بریتانیایی آمبری اعلام کرد که یک نفتکش با پرچم پاناما در نزدیکی شهر بندری مخا (موکا) در یمن مورد حمله قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، این کشتی مورد اصابت موشک قرار گرفته و در حدود ده مایل دریایی جنوب غربی مخا دچار آتشسوزی شد.
شبهنظامیان حوثی وابسته به جمهوری اسلامی چندین ماه است که تردد کشتیهای تجاری در این آبراه مهم جهان را مختل کردهاند.
ماهها حملات حوثیها در دریای سرخ، شرکتهای کشتیرانی را مجبور به تغییر مسیر کشتیهای خود به مسیرهای طولانیتر و گرانتر کرده است.
ایالات متحده و بریتانیا در پاسخ به این حملات حوثیها، حملاتی را علیه مواضع حوثیها انجام دادهاند.