اسرائیل: حکمرانی حماس بر نوار غزه را نخواهیم پذیرفت

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۳

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل روز یک‌شنبه ۱۳ خرداد در بیانیه‌ای تاکید کرد این کشور حکمرانی گروه حماس را بر نوار غزه نخواهد پذیرفت.

گالانت افزود هم‌زمان با ادامه عملیات نظامی در غزه، اسرائیل به دنبال یافتن جایگزینی برای حماس به منظور اداره این باریکه است.

او به گزینه‌های احتمالی برای اداره غزه اشاره‌ای نکرد و تنها گفت جایگزین آینده حماس باید «تهدیدی» برای این گروه باشد.

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل

اظهارات گالانت در بحبوبه مذاکرات آتش‌بس و همچنین تظاهرات مخالفان دولت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مطرح شده‌اند.

به گزارش خبرنگار ایران‌اینترنشنال در اسرائیل، در دو تظاهرات اصلی که شامگاه شنبه ۱۲ خرداد در تل‌آویو برگزار شد، در مجموع نزدیک به ۱۲۰ هزار تن شرکت داشتند. این بزرگترین تظاهرات در اسرائیل از زمان حمله هفتم اکتبر حماس بود.

گروهی از تظاهرکنندگان تنها بر پذیرش آتش‌بس از سوی اسرائیل و آزادی گروگان‌ها تاکید داشتند و بخش دیگری، مخالفان همیشگی نتانیاهو بودند که خواهان کناره‌گیری او از قدرت و برگزاری انتخابات زودرس بودند.

رهبران معترضان ضمن تمجید از سخنرانی شامگاه جمعه جو بایدن، رییس‌جمهور آمریکا، هشدار دادند که از دو هفته دیگر به اعتراضات خود شدت خواهند بخشید تا موجبات سقوط دولت نتانیاهو را فراهم کنند.

بایدن از یک توافق سه مرحله‌ای پیشنهادی از سوی اسرائیل به حماس خبر داده و گفته بود که این توافق می‌تواند منجر به آزادی گروگان‌های باقی‌مانده در غزه و پایان جنگ در این منطقه شود.

در جریان تظاهرات اسرائیل درگیری‌هایی بین تظاهرات‌کنندگان و پلیس رخ داد که موجب جراحات سطحی شماری از ماموران پلیس و بازداشت دستکم هشت معترض شد.

در تظاهرات اورشلیم نیز هزاران تن شرکت کرده و خواهان آزادی گروگان‌ها و تغییر دولت شدند.

تظاهرات مشابهی نیز در چند شهر دیگر اسرائیل برگزار شد.

همزمان با برگزاری این تظاهرات، رهبران دو حزب راستگرای افراطی در دولت ائتلافی اسرائیل تهدید کردند که اگر این کشور پیشنهاد جدید آتش‌بس را که توسط بایدن قرائت شد بپذیرد، از دولت خارج خواهند شد.

بتصل‌ئل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل و ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی این کشور گفتند که این توافق به معنای صرف نظر کردن از هدف اصلی جنگ، یعنی نابود کردن حماس است.

در مقابل، بنی گنتس، وزیر کابینه جنگ اسرائیل خواهان تشکیل فوری نشست کابینه به منظور تعیین مسیر پیش رو شد.

از پیام گنتس چنین برداشت شده که همانطور که بایدن گفته بود، طرحی که او اعلام کرد پیشتر در کابینه جنگ تایید شده است.

این پیام گنتس در حالی است که او پیشتر تهدید کرده بود که اگر دولت به شروط مورد نظر او، از جمله آزادی گروگان‌ها و برنامه‌ای برای نوار غزه پس از جنگ، عمل نکند، حزب او در پایان این هفته از دولت کناره‌گیری خواهد کرد.

ساعتی پیش از تهدید بن‌گویر و اسموتریچ، یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون پارلمانی اسرائیل، تعهد داده بود که در صورت خروج این دو از دولت، حزب او از بیرون از دولت ائتلافی حمایت خواهد کرد تا بتواند بدون نگرانی از سقوط، این طرح را بپذیرد.

لاپید پس از تهدید اسموتریچ و بن‌گویر بیانیه‌ای دیگری صادر کرد و آنها را به «نادیده گرفتن امنیت ملی، گروگان‌ها و ساکنان شمال و جنوب اسرائیل» متهم کرد.

او همچنین دولت کنونی را «بدترین دولت تاریخ اسرائیل» خواند.

همزمان، ایالات متحده، قطر و مصر به عنوان سه میانجی مذاکرات، شامگاه شنبه در بیانیه‌ای از اسرائیل و حماس خواستند که هر چه سریع‌تر با این پیشنهاد آتش‌بس موافقت کنند.

این بیانیه می‌گوید که طرح موجود حداکثر درخواست‌های هر دو طرف را برآورده می‌کند و می‌تواند موجب پایان رنج گروگان‌ها و خانواده‌های آنها و نیز ساکنان نوار غزه شود.

نخست‌وزیر اسرائیل در آخرین اظهارنظرش اعلام کرد تا زمانی که توانایی‌های گروه حماس از بین نرفته، پایانی برای جنگ غزه وجود نخواهد داشت و اسرائیل حاضر به برقراری آتش‌بس دایمی نخواهد شد.

دفتر نتانیاهو روز شنبه نوشت ۱۲ خرداد که هرگونه تصوری مبنی بر اینکه اسرائیل با آتش‌بس دایمی قبل از «نابودی قابلیت‌های نظامی و حکومتی حماس» موافقت کند «در نطفه مرده» است.

حماس روز جمعه اعلام کرد که آماده تعامل «مثبت و سازنده» است.اما محمود مرداوی یک مقام ارشد حماس به تلویزیون قطر گفت که هنوز جزییات پیشنهاد آتش‌بس از طرف اسرائیل را دریافت نکرده است.

او گفت که حماس نمی‌تواند پیش از درخواست برای خروج ارتش اسرائیل از نوار غزه و برقراری آتش‌بس با اسرائیل به توافق برسد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چند چند
جهان‌نما
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها