سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز سهشنبه ۱۵ خرداد در سفر به سوریه، با بشار اسد، رییس دولت این کشور دیدار و نشست خبری مشترکی با همتای سوری خود برگزار کرد. علی باقری کنی پیش از آن و در بدو ورود به دمشق، با سران «گروههای مقاومت فلسطینی در سوریه» دیدار و گفتوگو کرد.
رسانهها در ایران نوشتند باقری کنی در دیدار با اسد درباره موضوعاتی مانند «بحران غزه و لزوم پایان دادن به جنایات اسرائیل» گفتوگو کرد.
سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در نشست مطبوعاتی مشترک با فیصل مقداد، وزیر امور خارجه سوریه نیز هدف از سفر خود به این کشور را رایزنی درباره «مهمترین موضوع جهان یعنی فلسطین» عنوان کرد.
او با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره از «مبارزه سوریه با تروریسم» حمایت کرده است، گفت ایران همچنان در کنار دولت این کشور باقی میماند.
باقری کنی، ایران و سوریه را «دو رکن ثبات منطقه» و اسرائیل را «عامل بیثباتی» توصیف کرد.
بر اساس گزارش رسانههای ایران، مقداد نیز در این نشست خبری بر «اهمیت استمرار روابط راهبردی تهران-دمشق» تاکید کرد و گفت این رابطه، کشورهای دیگر عربی را نیز با هم مرتبط میکند.
مقداد به خبرهایی که درباره تیره شدن روابط تهران و دمشق منتشر میشود اشاره کرد و آنها را «ادعا، توهم یا آرزوی برخیها» خواند و گفت روابط ایران و سوریه «در بهترین شرایط» است.
پیش از این نشست، باقری کنی در بدو ورود خود به سوریه در محل سفارت جمهوری اسلامی در دمشق با گروههای فلسطینی دیدار کرد.
جزییات بیشتری از این دیدار که حسین اکبری، سفیر جمهوری اسلامی در سوریه نیز در آن حضور داشت، منتشر نشده است.
این دیدار دو روز پس از کشته شدن سعید آبیار، از اعضای سپاه پاسداران در سوریه در حملات جنگندههای اسرائیل به حلب انجام گرفت.
شامگاه ۱۳ خرداد دیدهبان حقوق بشر سوریه نوشت ۱۲ نفر در حمله به شهر حیان در حوالی حلب که محل اسکان شبهنظامیان سوری و غیر سوری وابسته به جمهوری اسلامی بود، کشته شدند.
دو ماه پیش از آن و در ۱۳ فروردین، شماری از فرماندهان ارشد سپاه قدس از جمله محمدرضا زاهدی و محمدهادی حاجی رحیمی، در حمله منتسب به اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق کشته شدند.
با ادامه حملات اسرائیل به لبنان و سوریه، باقری کنی نخستین «سفرهای منطقهای» خود را با حضور در این دو کشور آغاز کرد.
سرپرست وزارت امور خارجه روز دوشنبه به بیروت رفت و با نجیب میقاتی، نخستوزیر، عبدالله بوحبیب، وزیر امور خارجه و نبیه بری، رییس پارلمان لبنان دیدار و گفتوگو کرد.
باقری کنی در این سفر همچنین با حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان دیدار کرد و تصاویری نیز از رایزنی او با رهبران گروههای فلسطینی منتشر شد.
المیادین در گزارشی نوشت در این دیدار چهرههایی مانند زیاد نخاله، دبیرکل جهاد اسلامی، محمد الهندی، معاون نخاله، خلیل الحیا و اسامه حمدان، دو تن از مقامهای ارشد حماس حضور داشتند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، در گزارشی یکی از محورهای اصلی گفتوگوهای باقری کنی با مقامهای لبنانی را «وضعیت داخلی و بنبست سیاسی در این کشور» خواند که بعد از انفجار بیروت، روند تشکیل دولت را با مشکل مواجه کرده است.
سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی پس از این سفر، صبح سهشنبه برای دیدار و رایزنی با مقامات دولت سوریه، به پایتخت این کشور رفت.
باقری کنی پیش از آغاز سفرهای خود گفته بود جمهوری اسلامی مصمم به «همافزایی نیروهای مقاومت منطقه و کشورهای اسلامی برای مقابله با اسرائیل» است.
جمهوری اسلامی از گروههای نیابتی تحت حمایت خود در منطقه به عنوان «محور مقاومت» یاد میکند.
او قرار است پس از لبنان و سوریه، برای شرکت در نشست «دیهشت» (گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه)، به استانبول سفر کند.
باقری کنی پس از کشته شدن حسین امیرعبداللهیان در سانحه هوایی، جای او را در وزارت امور خارجه گرفت.
ابراهیم رئیسی، امیرعبداللهیان و همراهان آنها روز ۳۰ اردیبهشت در سانحه سقوط بالگرد در آذربایجان شرقی جان خود را از دست دادند.
باقری کنی در دوره وزارت امیرعبداللهیان معاون سیاسی او بود.