درگیری میان نیروهای حماس و اسرائیل در خانیونس ادامه دارد. پس از آن که مذاکرات صلح در قاهره برای رسیدن به توافق آتشبس در جنگ غزه، بدون دستیابی به نتیجه مشخص به پایان رسید، تلاشها در سطوح پایینتر برای برقرار کردن آتشبس در جریان است.
به گزارش آسوشیتدپرس، یک مقام آمریکایی اعلام کرد مذاکرات در روزهای آینده در سطوح پایینتر ادامه خواهد داشت تا «شکافهای باقیمانده» رفع شود.
این مقام که به شرط ناشناس ماندن درباره این مذاکرات صحبت کرد، گفت که «تیمهای کاری» در سطوح پایینتر در قاهره باقی خواهند ماند تا با میانجیهای آمریکا، قطر و مصر برای حل اختلافات باقیمانده دیدار کنند.
مذاکرات تا روز یکشنبه که با حضور ویلیام برنز، رییس سازمان سیآیای آمریکا و دیوید بارنیا، رییس موساد اسرائیل و با میانجیگری مصر و قطر برگزار شد، «سازنده» توصیف شده است.
هیات حماس مستقیما در این دور از مذاکرات شرکت نکرد و تنها از سوی میانجیها از روند مذاکرات مطلع شد.
انهدام شی مشکوک بر فراز بلندیهای جولان
ارتش اسرائیل صبح دوشنبه پنجم شهریور از سرنگونی یک شیء مشکوک پرتاب شده از سوریه بر فراز بلندیهای جولان خبر داد.
به گفته مقامات ارتش، پس از شنیده شدن صدای آژیر در شرق دریای جلیل، یک هدف هوایی مشکوک در منطقه شناسایی و با موفقیت رهگیری و منهدم شد.
ادامه درگیریها در غزه
ارتش اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد یک وسیله انفجاری در یک اتوبوس حامل غیرنظامیان در نزدیکی روستای فلسطینی مراح رباح واقع در جنوب بیتلحم در کرانه باختری منفجر شد که به اتوبوس خساراتی وارد کرد اما تلفات جانی نداشت.
بر اساس این اعلامیه، یک موشکانداز (پرتابگر) حماس که برای حمله شب گذشته به مرکز اسرائیل استفاده شده بود، در حملهای هوایی منهدم شده است.
حمله به این موشکانداز در نزدیکی مدرسهای در خان یونس در جنوب غزه به وسیله یک پهپاد هدایت شونده انجام شد.
موشک پرتاب شده با این سامانه به منطقهای خالی از سکنه در نزدیکی شهر ریشون لزیون اصابت کرد. این در حالی است که حماس مدعی شده بود به تلآویو حمله کرده است.
ارتش گفت حمله به این موشکانداز با انفجارهای ثانویهای همراه شد که تایید کننده وجود موشکهای دیگری در این سامانه بود.
در رفح در روز یکشنبه، نیروهای لشکر ۱۶۲ در حالی که بنا بر اعلام ارتش محله تل سلطان را درنوردیدند، دهها مرد مسلح را کشتند.
همزمان نیروهای ذخیره لشکر ۲۵۲ از یک تانک برای گلولهباران نیروهای حماس از کریدور نتزاریم در مرکز غزه استفاده کردند و چندین فرد مسلح را کشتند.
رویارویی حزبالله و اسرائیل
حسن نصرالله، دبیرکل گروه مسلح حزبالله لبنان، اعلام کرد که حملات روز یکشنبه این گروه به اسرائیل در واکنش به کشته شدن فواد شکر، فرمانده ارشد حزبالله در بیروت، از سوی اسرائیل صورت گرفت.
او گفت دلیل تاخیر در انجام این حمله، فرصت دادن به روند مذاکرات آتشبس در غزه بوده است.
حزبالله یکشنبه چهارم شهریور همزمان با روز اربعین، در بیانیهای از آغاز حملههای تلافیجویانه علیه اسرائیل خبر داد و گفت با تعداد زیادی پهپاد عمق اسرائیل را هدف قرار داده است.
ارتش اسرائیل روز ۹ مرداد، فواد شکر، «عالیترین فرمانده نظامی حزبالله و رییس واحد استراتژیک این گروه» که مسئول قتل کودکان مجدل شمس خوانده شده بود را در حمله به بیروت کشت.
شکر دست راست و مشاور نصرالله در برنامهریزی و هدایت عملیاتهای جنگی بود.
اسرائیل و حزبالله اعلام کردهاند هدف حملاتشان تنها مواضع نظامی است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، تاکید کرد که این پایان ماجرا نیست و ارتش اسرائیل هزاران موشک حزبالله را نابود کرده است.
پیش از آغاز حملههای حزبالله، ارتش اسرائیل از حمله پیشگیرانه هواپیماهای جنگنده این کشور به مواضع این گروه در لبنان خبر داد و گفت این حملهها را پس از آن انجام داد که مطلع شد حزبالله قصد دارد در حملهای گسترده به سمت اسرائیل موشک و راکت شلیک کند.
حزبالله، موضع اسرائیل را رد کرد و خبر داد حملاتش به اهداف متعددی در اسرائیل از جمله یک سایت اطلاعاتی نظامی در نزدیکی تلآویو برخورد کرده است.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا و دیگر مقامات غربی نظارت نزدیکی بر تحولات دارند و نیروهای آمریکایی در منطقه در حالت آمادهباش قرار گرفتهاند.
همزمان ارتش و پلیس اسرائیل از برگزاری مانورهایی برای «شبیهسازی حملههای تروریستی در مرزهای شمالی و جنوبی اسرائیل» خبر دادند.
این مانورها در ادامه آمادگی برای حملات احتمالی حزبالله و جمهوری اسلامی انجام میشود.
طبق برخی گزارشهای رسانهای، تاخیر جمهوری اسلامی و حزبالله برای حمله تلافیجویانه به اسرائیل از جمله به دنبال کشته شدن اسماعیل هنیه، به دلیل خودداری از ایجاد اختلال در روند مذاکرات آتشبس غزه بوده است.
مهمترین اختلاف در این مذاکرات، مخالفت حماس با حضور اسرائیل در گذرگاه فیلادلفی در مرز غزه و مصر است که اسرائیل در ماه می آن را به کنترل خود درآورد.
دولت نتانیاهو با خروج اسرائیل از این گذرگاه مخالف است و میگوید حماس از این مسیر برای قاچاق منابع مورد نیاز خود استفاده میکند.
در صورت شکست مذاکرات و ادامه جنگ، وضعیت دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از مردم غزه بدتر خواهد شد.