رویترز به نقل از دو منبع از یک آژانس اطلاعاتی اروپایی و بر اساس اسنادی که بررسی کرده از برنامه تسلیحاتی روسیه در چین برای توسعه و تولید پهپادهای تهاجمی دوربرد خبر داد و نوشت تعدادی از این پهپادها که اکنون در اختیار روسیه است، قرار است در جنگ علیه اوکراین استفاده شود.
یکی از این اسناد، گزارشی است که شرکت کوپول در اوایل سال جاری برای وزارت دفاع روسیه ارسال و جزییات کار خود را در آن تشریح کرد.
کوپول یکی از شرکتهای تابعه شرکت تسلیحاتی دولتی روسیه آلماز-آنتی است که یک مدل پهپاد جدید به نام «گارپیا-اِی۳» یا «جی-سه» را در چین با کمک متخصصان این کشور توسعه داده و آزمایش کرده است.
این شرکت در بهروزرسانی بعدی به وزارت دفاع روسیه گفته قادر است پهپادهایی از جمله جی-سه را در کارخانهای در چین تولید کند تا از این تسلیحات برای جنگ در اوکراین استفاده شوند.
رویترز نوشته است هویت متخصصان چینی که در ساخت و تولید این پهپادها دخالت دارند شناسایی نشده است.
بر اساس گزارشهای کوپول به این وزارتخانه، نمونههایی از جی-سه که می تواند حدود ۲۰۰۰ کیلومتر را با بار ۵۰ کیلوگرمی طی کند به روسیه تحویل داده شده است.
این دو شرک و وزارت دفاع روسیه به درخواستها برای اظهار نظر در مورد این گزارش پاسخ ندادهاند.
وزارت خارجه چین به رویترز گفته از چنین پروژه ای اطلاعی ندارد و تاکید کرده چین تدابیر کنترلی سختگیرانهای بر صادرات پهپادهای ساخت این کشور دارد.
در سندی دیگر که به دست رویترز رسیده برنامههای کوپول و شرکای آن برای ایجاد یک مرکز تحقیقات و تولید مشترک پهپادهای روسی و چینی تشریح شده است.
بر اساس این سند، این مجموعه در زمینی ۸۰ هکتاری در منطقه ویژه اقتصادی کاشغر در استان سینکیانگ چین قرار دارد و بنا شده سالی ۸۰۰ پهپاد تهاجمی تولید کند.
به گفته فابیان هینز، پژوهشگر موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک، یک اندیشکده دفاعی مستقر در لندن، تحویل پهپاد از چین به روسیه در صورت تایید، حاکی از پیشرفت قابل توجهی در روابط نظامی دو طرف خواهد بود.
به گفته این پژوهشگر، چین تاکنون عمدتا قطعات دو منظوره را که میتوانستند علاوه بر کاربرد غیرنظامی، در سیستمهای تسلیحاتی هم به کار گرفته شوند به روسیه ارسال کرده است.
وزارت خارجه ایالات متحده و دولت اوکراین به درخواستهای خبرنگاران برای اظهار نظر پاسخ ندادند، هرچند مقامات آمریکایی هفته گذشته در مورد آنچه که حمایت چین از ماشین جنگی روسیه خوانده شد، ابراز نگرانی کردند ولی از ارائه جزئیات در این باره خودداری کردند.
پیش از این، رویترز در ۲۳ شهریور گزارش داده بود که روسیه از سال گذشته با استفاده از موتور و قطعات چینی، تولید یک پهپاد تهاجمی دوربُرد جدید با نام «گارپیا-اِی۱» یا جی-یک را آغاز کرده است.
این نوع پهپاد،«کامیکازه» یا انتحاری است و برای حمله به اهداف نظامی و غیرنظامی در اوکراین مورد استفاده قرار گرفته و به زیرساختهای حیاتی این کشور آسیب رسانده است.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
از زمان آغاز مناقشه کنونی، روسیه حدود یک پنجم از خاک اوکراین را به تصرف خود درآورده است.