جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۱۱ اکتبر، روز جهانی دختر است. صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، در بیانیهای به مناسبت این روز اعلام کرد از هر هشت دختر در جهان، یک دختر قبل از رسیدن به ۱۸ سالگی، مورد تجاوز جنسی یا آزار جنسی قرار گرفته است.
یونیسف در بیانیه خود نوشت که طی ۱۲ سال، ۳۷۰ میلیون دختر زیر سن قانونی با خشونت جنسی مواجه شدهاند.
طبق این گزارش، این آمار با احتساب آزار و اذیت کلامی یا آنلاین، به ۶۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان میرسد.
دادههای ارائه شده در این گزارش از نظرسنجیهای نمایندگیهای یونیسف در ۱۲۰ کشور جهان در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۲ استخراج شدهاند.
این دادهها نشان میدهند کشورهای جنوب صحرای آفریقا با ۷۹ میلیون دختر و زن (۲۲ درصد به نسبت جمعیت)، بیشترین تعداد قربانیان خشونت جنسی را دارند.
پس از آن، ۷۵ میلیون نفر در شرق و جنوب شرق آسیا (هشت درصد جمعیت)، ۷۳ میلیون نفر در آسیای مرکزی و جنوبی (۹ درصد جمعیت)، ۶۸ میلیون نفر در اروپا و آمریکای شمالی (۱۴ درصد جمعیت)، ۴۵ میلیون در آمریکای لاتین و دریای کارائیب (۱۸ درصد جمعیت)، ۲۹ میلیون در شمال آفریقا و غرب آسیا (۱۵ درصد جمعیت) و شش میلیون در اقیانوسیه (۳۴ درصد جمعیت) قرار دارند.
مردان هم قربانی خشونتهای جنسی هستند
بر اساس گزارش یونیسف، خشونت جنسی علیه کودکان فراگیر است و در تمامی مرزهای جغرافیایی و فرهنگها رخ میدهد.
صندوق کودکان سازمان ملل متحد با بیان این که دختران و زنان بیشتر تحت تاثیر خشونتها قرار میگیرند، یادآور شد که پسران و مردان نیز قربانی تجاوز و آزار جنسی هستند.
به نوشته یونیسف، حدود ۲۴۰ تا ۳۱۰ میلیون پسر و مرد در جهان، تجاوز یا آزار جنسی را در دوران کودکی تجربه کردهاند.
این گزارش اضافه کرد که اگر اشکال غیرفیزیکی آزار جنسی را به این موارد اضافه کنیم، حدود ۴۱۰ تا ۵۳۰ میلیون تن از مردان را در بر خواهد گرفت.
کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف، با بیان این که خشونت جنسی علیه کودکان، «لکهای بر وجدان اخلاقی ما» است، گفت: «این آسیبهای عمیق و ماندگار اغلب به دست افرادی که کودک میشناسد و به آنها اعتماد دارد و در مکانهایی که باید احساس امنیت کند، رخ میدهند.»
صندوق کودکان سازمان ملل متحد برای نخستین بار این آمار را ارائه کرده و اعلام کرده که نتایج آن ۸۰ درصد جمعیت جهان را در برمیگیرد.
ایران
جمهوری اسلامی آمار مشخصی از تجاوز و آزار جنسی در ایران منتشر نمیکند. با این حال در بهار و تابستان سال جاری، دستکم ۱۰ هزار کودک بین ۱۰ تا ۱۴ سال در ایران ازدواج کردهاند.
عباس عبدی، روزنامهنگار و فعال سیاسی، شهریور ماه امسال در یادداشتی در روزنامه «اعتماد» نوشت: «آمار نوزادان زاده شده از مادران ۱۰ تا ۱۴ ساله را ما چاپ کردیم اما سایت سازمان ثبت احوال این آمارها را به کلی حذف کرد.»
او اضافه کرد: «به ما گفتند دستور آمده این آمار منتشر نشود.»
صابر جباری، مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت وزارت بهداشت، روز ۱۷ مهر ماه اعلام کرد محدودیت بارداری در سن زیر ۱۸ سال لغو شده است.
جباری چنین محدودیتی را به «گزارههای غلط و نادرست در زمینه ازدواج، باروری و بارداری» نسبت داد و گفت: «گزارههای غلط و نادرستی در زمینه ازدواج، باروری و بارداری در شبکه بهداشت کشور از جمله رفع محدودیت بارداری در سن زیر ۱۸ سال و بالای ۳۵ سال و حرمت سقط جنین قبل از دمیده شدن روح، تبیین و اصلاح شده است.»
بیشتر بخوانید: سلاح خشونت جنسی علیه کودکان را از کار بیندازید
مژگان افتخاری، مادر مهسا ژینا امینی، همزمان با روز جهانی دختر، تصاویری از دخترش مهسا را منتشر کرد و در پستهایی جداگانه نوشت: «دختر روز نمیخواهد، امنیت میخواهد.»
او همچنین اشاره کرد که در ایران، دختر بودن «تاوان» دارد و تبریک ندارد.