بالنهای حامل زباله از کره شمالی برای دومین بار در روز پنجشنبه دوم آبان در محوطه کاخ ریاستجمهوری کره جنوبی در سئول سقوط کردند. این رویداد نگرانیها درباره آسیبپذیری نقاط کلیدی کره جنوبی را افزایش داده است.
سرویس امنیتی ریاستجمهوری کره جنوبی اعلام کرد که هیچ شیء خطرناکی در میان زبالههای پراکنده شده از بالن که بر فراز محوطه ریاستجمهوری منفجر شد، پیدا نشده است.
این حادثه پس از آن اتفاق افتاد که کره شمالی در روزهای گذشته سئول را به ارسال پهپادهایی برای پخش اعلامیههای تبلیغاتی در پایتخت خود متهم کرد.
سابقه درگیریهای تازه
کره شمالی پیشتر کره جنوبی را متهم کرده بود که سه بار در این ماه پهپادهایی برای پخش اعلامیههای تبلیغاتی بر فراز پیونگیانگ فرستاده است. پیونگ یانگ، سئول را تهدید کرده بود که به این اقدام پاسخ نظامی میدهد. کره جنوبی از تایید ارسال پهپادها خودداری کرده، اما هشدار داده است که اگر امنیت شهروندانش تهدید شود، به عمر رژیم کره شمالی پایان خواهد داد.
کره شمالی گفته است که فعالیتهای بالنهای این کشور اقدامی تلافیجویانه در برابر فعالیتهای فعالان کره جنوبی است که اعلامیههای ضدپیونگیانگ را با بالن پخش میکنند. کره جنوبی در پاسخ، پخش تبلیغات از بلندگوهای مرزی را از سر گرفت و کره شمالی نیز به نوبه خود بلندگوهای مرزیاش را روشن کرد.
بارانی از زباله، تاکتیک کره شمالی
هشتم خرداد، کره شمالی بیش از ۲۶۰ بالن حاوی زباله و کود گاوی را به سمت کره جنوبی فرستاد. سئول این اقدام را محکوم کرد و آن را «پست و خطرناک» خواند.
برخی بالنهای به پرواز درآمده از کره شمالی دارای زمانسنج (Timer) بودند که احتمالا برای ترکاندن کیسههای زباله در هوا طراحی شده بودند.
روز ۱۳ خرداد، ستاد مشترک ارتش کره جنوبی اعلام کرد کره شمالی ۶۰۰ بالن حامل زباله را به سمت کره جنوبی فرستاد و این زبالهها در نقاط مختلف سئول پخش شدند.
سئول روز ۲۰ خرداد در واکنش به ارسال بیش از هزار بالن پر از زباله و کود از سوی کره شمالی طی دو هفته، اعلام کرد پخش تبلیغات ضد کره شمالی را از بلندگوهای نصبشده در مرز میان دو کره، از سر میگیرد.
پنجم تیر ماه و همزمان با سالگرد آغاز جنگ دو کره، کره شمالی ۳۵۰ بالن حاوی زباله را به آن سوی مرزهای جنوبی خود فرستاد که از آنها حدود ۱۰۰ بالن در نقاط مختلف کره جنوبی، از جمله در شهر سئول فرود آمدند.
در سوم مرداد نیز زبالههای مشابهی بر محوطه ریاستجمهوری سقوط کرده بود، اما مواد خطرناکی در آنها یافت نشد.
کره جنوبی این اقدامات را «تحریکآمیز، نفرتانگیز و غیرمنطقی» خوانده است.
تهدید رییس جمهوری کره جنوبی و همسرش
هنوز مشخص نیست که «یون سوک یول»، رییسجمهوری کره جنوبی در زمان این حادثه در محوطه ریاستجمهوری بوده است یا خیر.
رسانههای کره جنوبی گزارش دادند که در روز پنجشنبه اعلامیههای انتقادی کره شمالی از یون و همسرش «کیم گئون هی»در منطقه یونگ سان سئول، جایی که دفتر ریاستجمهوری قرار دارد، پیدا شده است.
در برخی از این اعلامیهها، همسر کره جنوبی به «ماری آنتوانت»، ملکهای که در سال ۱۷۹۳ در جریان انقلاب فرانسه گردن زده شد، تشبیه شده است.
ماری آنتوانت کیست؟
ماری آنتوانت ملکه فرانسه در دوران انقلاب فرانسه و همسر لوئی شانزدهم، پادشاه این کشور بود که به دلیل سبک زندگی پر زرق و برق و بیتوجهی به مشکلات اقتصادی و اجتماعی مردم فرانسه شهرت داشت.
او با وجود بحرانهای مالی کشور، در پی تجمللات و افزایش هزینههای شخصی بود که این رفتارها باعث نارضایتی عمومی شد.
پس از آغاز انقلاب فرانسه در سال ۱۷۸۹ و سرنگونی سلطنت، آنتوانت به همراه همسرش دستگیر شد و در نهایت پس از محاکمه، در سال ۱۷۹۳ به جرم خیانت به ملت فرانسه با گیوتین اعدام شد.
به گفته رسانههای محلی، از زمانی که این کشور پنج ماه پیش کمپین بالنهای خود را آغاز کرد، این نخستین باری است که اعلامیههای تبلیغاتی کره شمالی در کره جنوبی دیده میشود.
سرویس امنیتی ریاستجمهوری کره جنوبی این گزارشها را تایید نکرد، اما ستاد مشترک ارتش کره جنوبی از کره شمالی خواست تا پخش این اعلامیههای «توهینآمیز» را متوقف کند و هشدار داد که پیونگیانگ بهطور کامل مسئول هرگونه عواقبی خواهد بود.
بالنهای کره شمالی دقت ندارند
به گفته کارشناسان کره شمالی احتمالا فاقد فناوری پیشرفته برای هدایت بالنها به سمت اهداف خاص است.
به گفته لی چون گون، محقق افتخاری در مؤسسه سیاست علم و فناوری کره جنوبی این بالنها حتی اگر مجهز به جیپیاش باشند، همه چیز به پرتاب تعداد زیادی از آنها و رسیدن به ارتفاع مناسب بر اساس جهت و سرعت باد بستگی دارد تا «بتوانند با سوار شدن بر باد» حرکت کنند.
گون تاکید کرد اگرچه برخی بهبود دقت بالنها را مطرح کردهاند، اما این تغییر به دلیل تجهیز به سیستم هدایتگر نیست، بلکه به علت وزش بادهای جنوبی در این فصل است.
کمپینهای جنگ سرد و همکاری با روسیه
این کارزارهای روانی به جای مانده از دوران جنگ سرد در حالی انجام میگیرد که «کیم جونگ اون»، رهبر کره شمالی، سرعت آزمایشهای تسلیحاتی خود را افزایش و همکاریهای نظامی خود را با روسیه گسترش داده است.
مقامات آمریکا و کره جنوبی روز چهارشنبه اعلام کردند که سه هزار سرباز کره شمالی به روسیه اعزام شدهاند و در چندین مکان مشغول به آموزش هستند.
به گفته مقامات کره جنوبی، کره شمالی در نهایت قصد دارد ۱۰ هزار سرباز به روسیه بفرستد تا از تلاشهای جنگی این کشور در اوکراین حمایت کند.
کره جنوبی نگران است که روسیه در ازای این همکاری، فناوریهای پیشرفتهای به کره شمالی بدهد که میتواند برنامههای هستهای و موشکی این کشور را برای هدفگیری کره جنوبی و آمریکا، تقویت کند.