وزارت امنیت چین چهارشنبه دوم آبان اعلام کرد همزمان با شدت گرفتن رقابتهای تسلیحاتی در حوزه فضایی و تبدیل آن به یک «میدان مبارزه تسلیحاتی» جدید، آژانسهای جاسوسی خارجی در تلاش هستند که اسرار برنامه فضایی این کشور را به سرقت ببرند.
به گفته این وزارتخانه حفاظت از امنیت فضایی به یک استراتژی کلیدی برای بقا و توسعه آینده چین تبدیل شده و در سالهای اخیر، برخی کشورهای غربی با تشکیل نیروهای مبارزه فضایی، قابلیتهای عملیاتی فضایی را تقویت کرده و حتی (چین) را به عنوان رقیب اصلی در عرصه فضایی در نظر گرفتهاند.
وزارت امنیت چین در این بیانیه تاکید کرد که سازمانهای جاسوسی خارجی از طریق ماهوارههای با دقت بالا اقدام به جاسوسی از چین کرده و قصد داشتهاند از فضا به رصد و سرقت اسرار از این کشور بپردازند.
هرچند این وزارتخانه از هیچ کشوری به طور خاص نام نبرده، اما در بیانیه اشاره شده که برخی کشورها به «فعالیتهای نفوذ و سرقت در زمینه هوافضای چین» پرداختهاند.
ماهوارههای با دقت بالا به عنوان یک محور اصلی در جنگهای مدرن ظاهر شدهاند و اهمیت آنها در جنگ روسیه علیه اوکراین، جایی که تصاویر لحظهای و بسیار دقیق توانایی قابل توجهی در میدان نبرد ایجاد کرده، به چشم آمده است.
سپاه به دنبال همکاری با چین
در حالی که چین، کشورهای دیگر را به جاسوسی در عرصه فضایی متهم میکند، واشینگتنپست در ۲۶ مرداد سال جاری نوشت سپاه پاسداران در تلاش است برای گسترش توانایی خود در زمینه نظارت از راه دور و جمعآوری اطلاعات با دو شرکت ماهوارهای چینی همکاری کند.
این نظارت ممکن است شامل دریافت تصاویر با وضوح بالا از اهداف نظامی در اسرائیل و سراسر خاورمیانه باشد.
این دو شرکت چینی به نامهای چانگ گوانگ و مینواسپیس در زمینه تولید ماهوارههای کوچک با دوربینهای قدرتمند تخصص دارند.
آزمایش فنآوری دوگانه فضایی
خبرگزاری رویترز، چهارم مرداد در گزارشی نوشت یک فضاپیمای چینی که با پرتاب و فرود مخفیانه، توجهها را به خود جلب کرده، احتمالا در حال آزمایش یک «فنآوری دوگانه» برای دستکاری یا بازیابی ماهوارهها است.
به گفته مارکو لانگبروک، استاد دانشگاه فنآوری دلفت در هلند، کاربرد نظامی این فضاپیما واضح است و «میتواند از نزدیک اشیایی را که دشمن میپندارد، بررسی کند».
این فضاپیما تواناییهایی همچون نزدیک شدن به اشیای فضایی و انجام مانورهای پیچیده دارد.
این فضاپیمای چین در خرداد ماه سال جاری و در سومین ماموریت خود در حالی مشاهده شد که یک شی را از خود آزاد کرد، چند کیلومتر دور شد و سپس مانور داد و به چند صد متری محل پرتاب بازگشت.
برنامههای فضایی چین
چین برنامهای برای فرود نخستین فضانورد خود تا سال ۲۰۳۰ روی ماه دارد که روسیه نیز به عنوان شریک در این برنامه حضور دارد.
این کشور در سال ۲۰۲۰ با ماموریت «چانگ-ای۵» موفق به ارسال نمونههای سطح ماه به زمین شد و در ماه ژوئن نیز یک فضاپیمای بدون سرنشین را روی سمت تاریک ماه فرود آورد.
آژانس فضایی چین قصد دارد تا سال ۲۰۳۵ یک «ایستگاه پایه» در قطب جنوب ماه بسازد و تا سال ۲۰۴۵ یک ایستگاه فضایی در مدار ماه ایجاد کند.