آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام آمریکایی، ضمن تایید خبر دیدار ایلان ماسک با سعید ایروانی، سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل، گزارش داد جمهوری اسلامی برای دیدار با ماسک تقاضا داده بود. در گزارش نیویورکتایمز که اولین بار این خبر را منتشر کرد، گفته شد تقاضای دیدار از سوی ماسک داده شده.
آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، نوشت که دیدار ماسک با ایروانی در روز دوشنبه ۲۱ آبان، به درخواست جمهوری اسلامی انجام شده و دو طرف درباره موضوعاتی از جمله برنامه هستهای حکومت ایران، حمایت تهران از گروههای ضداسرائیلی در خاورمیانه و چشمانداز بهبود رابطه تهران و واشینگتن گفتوگو کردهاند اما هیچ تصمیم فوریای اتخاذ نشده است.
به گفته این مقام آمریکایی، محل دیدار دو طرف در نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل نبوده است.
در واکنش به انتشار خبر دیدار محرمانه ایروانی با ماسک، روزنامه کیهان که زیر نظر حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی اداره میشود، انجام چنین دیداری را خارج از اختیارات دولت مسعود پزشکیان دانست.
همزمان روزنامه صبح نو که نزدیک به محمدباقر قالیباف است، با توجه به انتشار خبر این دیدار، «ویژگیهای مثبت نقشآفرینی ماسک در مسائل ایران و آمریکا» را بررسی کرده است.
سایت رویداد۲۴، ضمن پرداختن به این موضوع، تاکید کرد که روزنامه اصولگرای صبح نو، ارتباط نزدیک ماسک با دونالد ترامپ، رییسجمهوری منتخب آمریکا و نفوذ او در دولت جدید ایالات متحده را یک ویژگی مهم دانسته و نوشته است: «این موقعیت به ماسک امکان میدهد بهعنوان یک میانجی بین دو کشور عمل کند بدون آن که مستقیما درگیر ساختارهای رسمی دیپلماسی شود.»
صبح نو همچنین با اشاره به ویژگیهای ترامپ نوشت: «ترامپ به دلیل استفاده از تاکتیکهای غیرمتعارف در سیاستگذاری و دیپلماسی شهرت دارد. او بارها نشان داده که علاقهمند به بهرهگیری از بازیگران غیردیپلماتیک برای حل مسائل پیچیده است. انتخاب ماسک بهعنوان فرستادهای غیررسمی میتواند بهعنوان بخشی از این استراتژی غیرسنتی در ارتباط با ایران تلقی شود.»
نیویورکتایمز روز پنجشنبه ۲۴ آبان، به نقل از دو مقام جمهوری اسلامی که نخواستند نامشان فاش شود، گزارش داد ماسک روز ۲۱ آبان با ایروانی، دیدار و با او درباره راههای کاهش تنشها بین تهران و واشینگتن گفتوگو کرده است.
طبق این گزارش، «این دیدار که به تقاضای ماسک صورت گرفت»، بیش از یک ساعت طول کشید و در مکانی محرمانه که ایروانی انتخاب کرده بود، برگزار شد.
این دو مقام جمهوری اسلامی دیدار ماسک و ایروانی را «مثبت» و «خبری خوب» ارزیابی کردند.
در پی انتشار این گزارش، یکی از نمایندگان هیات دائمی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در نیویورک، در پاسخ به پرسشی در مورد این دیدار گفت: «در این باره نظری نداریم.»
استیون چونگ، مدیر ارتباطات ترامپ، در پاسخ به سوال نیویورکتایمز درباره صحت خبر برگزاری این جلسه گفت: «ما در مورد گزارشهای مربوط به جلسات خصوصی که اتفاق افتاده یا نیفتاده است، اظهار نظر نمیکنیم.»
ماسک هم به پرسشهای این روزنامه در این زمینه پاسخ نداده است.
کارولین لیویت، سخنگوی تیم انتقال دولت آینده ترامپ-ونس، در بیانیهای گفت: «مردم آمریکا رییسجمهوری ترامپ را دوباره انتخاب کردند زیرا به او اعتماد دارند و بر این باورند که او میتواند کشور ما را رهبری کند و صلح را از طریق قدرت به سراسر جهان بازگرداند. او وقتی به کاخ سفید بازگردد، اقدامات لازم را برای انجام این کار انجام خواهد داد.»
ماسک در کارزار انتخاباتی ترامپ نقشی پررنگ داشت و رییسجمهوری منتخب آمریکا پس از پیروزی در انتخابات، او را به همراه ویوک راماسوامی، نامزد پیشین جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری، بهعنوان رییس اداره تازه تاسیس بهرهوری دولت منصوب کرد.