حدود ۹۰۰ فعال مدنی در نامهای به امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه با اشاره به وضعیت «خطرناک» نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی در اوین، از او خواستند برای «پایان بدرفتاریها با زندانیان سیاسی در ایران» تلاش کند و حقوق بشر را در اولویت «هرگونه مذاکره با جمهوری اسلامی» قرار دهد.
امضاکنندگان این نامه که جمعی از نویسندگان، هنرمندان، فعالان حقوق بشر و فعالان حقوق زنان هستند، اعلام کردهاند که این نامه را در راستای درخواست فوری برای اقدامی قاطع در مورد وضعیت خطرناک محمدی که سالهای زیادی از عمر خود را صرف مبارزه با اعدامها و آپارتاید جنسیتی در ایران کرده، نوشتهاند.
آنها با بیان اینکه محمدی به دلیل «مبارزه علیه سرکوب زنان در ایران و تلاشهایش برای ترویج حقوق بشر و آزادی برای همه» برنده جایزه نوبل صالح ۲۰۲۳ شد، یادآوری کردند که او در زندان از مراقبتهای ضروری پزشکی محروم است و مقامات جمهوری اسلامی عمدا جانش را به خطر انداختهاند.
در این نامه که روز دوم آذر در روزنامه لوموند فرانسه منتشر شده، با یادآوری اینکه محمدی از مشکلات عدیده جسمی رنج میبرد، خاطرنشان شده است: «این میزان بیتوجهی به سلامت او، با وجود وخامت سریع شرایط جسمیاش، ظلمی برنامهریزی شده و تلاشی برای خاموش کردن یکی از بلندترین فریادهای عدالتخواهی در ایران است.»
مصطفی نیلی، وکیل مدافع نرگس محمدی، روز ۲۶ آبان از بازگرداندن موکلش از بیمارستان به زندان خبر داد و نوشت او هفته گذشته به دلیل تومور استخوانی قسمت فوقانی ساق پا، تحت عمل جراحی برداشتن تومور و پیوند استخوانی قرار گرفت.
نیلی با بیان اینکه با توجه به نوع جراحی و محل ضایعه، نظر پزشک معالج محمدی مبنی بر سه ماه مراقبت در شرایط مطلوب است، اعلام کرد که از مقامات قضایی تقاضای مرخصی و توقف حکم او را کرده و منتظر تصمیمشان است.
بیشتر بخوانید: ائتلاف جهانی آزادی نرگس محمدی: شورای حقوقبشر سازمان ملل برای آزادی او مداخله کند
اکنون امضاکنندگان این نامه با اشاره به اینکه محمدی، همسر و فرزندانی شهروند فرانسه دارد و خودش بارها نشان افتخار شهروندی فرانسه را از شهرهای مختلف دریافت کرده است. از امانوئل مکرون خواستهاند که بهطور جدی، فوری و موثر برای آزادی بیقیدوشرط محمدی اقدام کند.
آنها در پایان ار رییسجمهوری فرانسه خواستهاند ضمن تلاش برای پایان بدرفتاری با زندانیان سیاسی در ایران، تمامی اقدامات ممکن و لازم را برای آزادی محمدی و نجات جان او انجام دهد.
شیرین عبادی، برنده جایزه نوبل صلح، گلشیفته فراهانی، بازیگر و فعال حقوق بشر، سرور کسمایی، رماننویس و مترجم، آزاده کیان، جامعهشناس، شماری از چهرههای شناختهشده امضاکننده این نامه هستند.
پینار سلیک، جامعهشناس و نویسنده، مارین توندلیر، دبیر ملی حزب سبز فرانسه، کارین دویچ کارلکلر، مدیر بخش نویسندگان در معرض خطر، ماریز آرتیگلونگ، نایبرییس فدراسیون بینالمللی حقوق بشر، ژان لوک رومرو، نویسنده و معاون شهردار پاریس در حوزه حقوق بشر، ماری توسن، عضو پارلمان اروپا و ژنوویو گریگو، عضو شورای شهر پاریس و رییس پیشین عفو بینالملل فرانسه دیگر امضا کنندگان این نامه هستند.
نرگس محمدی، فعال حقوقبشر، نویسنده و نایبرییس سابق کانون مدافعان حقوق بشر، تاکنون بیش از ۱۰ سال از عمر خود را در زندان سپری کرده است.
بازداشت فعلی او از آبان ۱۴۰۰ آغاز شد و به اتهاماتی همچون «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «تبانی علیه امنیت کشور» به مجموعا ۱۳ سال و ۹ ماه حبس محکوم شده است.
۱۵۴ ضربه شلاق، چهار ماه رفتگری و نظافت خیابانها، دو سال ممنوعالخروجی، دو سال منع استفاده از تلفن هوشمند، دو فقره جزای نقدی و محرومیتهای اجتماعی و سیاسی و تبعید، دیگر مجازاتهای تعیین شده برای او هستند.