در جریان بیست و نهمین اجلاس سازمان ملل متحد درباره تغییرات اقلیمی که در باکو برگزار شد، کشورهای شرکتکننده در مورد یک هدف مالی جهانی به میزان ۳۰۰ میلیارد دلار در سال برای کمک به کشورهای فقیر در زمینه مقابله با تاثیرات تغییرات اقلیمی توافق کردند.
با وجود این توافق، کشورهای دریافتکننده این کمک، آن را مورد انتقاد قرار دادند و ناکافی دانستند.
این توافق که در آخرین فرصتهای کنفرانس دو هفتهای باکو، پایتخت آذربایجان منعقد شد، با هدف ایجاد انگیزه برای تلاشهای بینالمللی در زمینه مهار گرمایش زمین است.
برخی از نمایندگان کشورهای حاضر، دستابی به این توافق را در سالن عمومی اجلاس ستودند و برخی دیگر، کشورهای ثروتمند را به خاطر این که بیشتر از این تعهد ندادند، سرزنش کردند.
چاندنی راینا، نماینده هیات هند، دقایقی پس از امضای توافق، در جلسه پایانی اجلاس گفت: «متاسفم که بگویم این سند چیزی بیش از یک توهم نیست.»
سیمون استیل، مقام سازمان ملل متحد در زمینه تغییرات اقلیمی، به مذاکرات دشواری که منجر به توافق شد اشاره و از این توافق استقبال کرد.
استیل گفت: «این راه دشواری بود، اما ما به توافق رسیدیم. این توافق باعث رونق انرژی پاک و محافظت از جان میلیاردها نفر میشود.»
این توافقنامه تا سال ۲۰۳۵ سالانه ۳۰۰ میلیارد دلار کمک را در نظر گرفته و تعهد قبلی کشورهای ثروتمند برای تامین مالی سالانه ۱۰۰ میلیارد دلاری تا سال ۲۰۲۰ را تقویت میکند.
کارشناسان هشدار دادند که کشورهای در حال توسعه به حداقل یک تریلیون دلار در سال برای گذار به انرژیهای سبز و مقابله با حوادث اقلیمی نیاز دارند و این مبلغ تا سال ۲۰۳۵ به ۱/۳ تریلیون دلار در سال افزایش مییابد.
کمک مالی پیشین ۱۰۰ میلیارد دلاری که برای کشورهای فقیر تا سال ۲۰۲۵ در نظر گرفته شده بود، با دو سال تاخیر در سال ۲۰۲۲ تحقق یافت، اما این بودجه عمدتا بهصورت وام پرداخت شد، نه کمک بلاعوض؛ موضوعی که کشورهای دریافتکننده نسبت به آن اعتراض دارند.
اجلاس امسال در باکو پرحاشیه بود و اختلافات دیپلماتیک چنان بالا گرفت که الهام علیاف، رییسجمهوری آذربایجان، فرانسه را به «استعمار» و ارتکاب «جنایات» در کارائیب متهم کرد و وزیر اقلیم فرانسه سفر خود به باکو را لغو کرد.