کاخ سفید با انتشار اطلاعاتی که اخیرا از طبقهبندی محرمانه خارج شده است، اعلام کرد گروه واگنر قصد داشته یک سامانه دفاع هوایی را در اختیار حزبالله لبنان یا جمهوری اسلامی قرار دهد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت گروه واگنر به دستور دولت روسیه قصد انجام این عمل را داشته است.
او افزود واشینگتن اقدامات گروه واگنر را برای انتقال تجهیزات نظامی به حزبالله یا ایران «از نزدیک دنبال میکند».
به گفته کربی، آمریکا آماده است از تحریمهای ضدتروریستی خود علیه اشخاص یا نهادهای روسی که دست به این اقدامات بیثباتکننده میزنند، استفاده کند.
به گزارش سیانان، بر پایه اطلاعات منتشر شده، منبع تامین سامانه موشکیای که قرار بوده در اختیار حزبالله یا ایران گذاشته شود، مشخص نشده است.
پیش از این و در روز ۱۱ آبان، سیانان گزارش داده بود از گروه واگنر خواسته شده است تا سامانه موشکی زمین به هوای اسای-۲۲ (SA-22) مستقر در سوریه را به حزبالله لبنان تحویل دهد.
سیانان به نقل از دو منبع اطلاعاتی خبر داد بشار اسد، رییس حکومت سوریه با انتقال این سامانه دفاعی موشکی ساخت روسیه به حزبالله موافقت کرده است.
واگنر و حزبالله هر دو در طی سالهای اخیر حضوری فعال در سوریه داشتهاند و برای بقای رژیم اسد در کنار نظامیان روسی و نیروهای امنیتی حکومت سوریه جنگیدهاند.
حزبالله، از متحدان جمهوری اسلامی در منطقه، از زمان آغاز مناقشه حماس و اسرائیل در روز ۱۵ مهر (هفتم اکتبر) حملاتی را علیه مواضع اسرائیل در نزدیکی مرز لبنان به انجام رسانده است.
ناظران میگویند هر چند جمهوری اسلامی از دخالت مستقیم در مناقشه خاورمیانه اجتناب میکند اما همزمان میکوشد از طریق گروههای نیابتی خود مانند حزبالله، منافع اسرائیل و آمریکا را در منطقه هدف قرار دهد.
جمهوری اسلامی این اتهام را رد میکند و میگوید این گروهها مستقل از تهران فعالیت میکنند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ماه گذشته اعلام کرد تهران هیچ گروه یا جنگ نیابتیای در منطقه ندارد.
سیانان نوشت دستور روسیه به گروه واگنر برای انتقال سامانه موشکی به حزبالله نشان دهنده روابط تسلیحاتی نزدیک مسکو و تهران است.
مراوادات تسلیحاتی میان دو کشور از زمان آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین افزایش یافته است.
بیزنس اینسایدر روز ۳۰ آبان گزارش کرد روسیه ممکن است با استناد به پایان محدودیتهای موشکی جمهوری اسلامی بر اساس یکی از بندهای برجام، برای ادامه حملات خود به اوکراین از موشکهای بالیستیک ساخت ایران استفاده کند.
در این گزارش آمده است روسیه از زمستان سال گذشته از پهپادهای جمهوری اسلامی در تهاجم نظامی خود به اوکراین بهره میبرد: «تنها شش ماه پس از آغاز حمایت پهپادی تهران از مسکو، روسیه از هزار پهپاد ایرانی در جنگ اوکراین استفاده کرد.»
آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، استرالیا و نیوزیلند تاکنون جمهوریاسلامی را به دلیل ارائه پهپاد به روسیه در جنگ اوکراین، هدف چندین دور تحریم قرار دادهاند.