جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا اعلام کرد ارتش این کشور طی روزهای آینده کمکهای بشردوستانه را از طریق هوا و با چتر به غزه منتقل خواهد کرد.
او افزود کمکهای ارسالی به غزه «کافی» نیستند و آمریکا اقدامهای بیشتری در این رابطه انجام خواهد داد.
رهبران و مقامهای سیاسی چندین کشور نیز به کشته شدن بیش از ۱۰۰ فلسطینی در جریان توزیع کمکها در غزه در روز پنجشنبه واکنش نشان دادند. حماس دلیل مرگ این افراد را شلیک گلوله از سوی نیروهای اسرائیلی اعلام کرد و اسرائیل گفت آنان بر اثر ازدحام جمعیت و زیر دست و پا جان باختهاند.
کشورهای عربی مانند اردن، مصر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی و برخی دیگر از کشورها همچون ترکیه، فرانسه و چین این اتفاق را به شدت محکوم کردند و اسرائیل را مسئول آن دانستند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواهان تحقیقات مستقل درباره این موضوع شد و گفت که از شنیدن این خبر شوکه شده است.
ترکیه در واکنش به این حادثه گفت نیروهای اسرائیل «جنایت دیگری علیه بشریت» مرتکب شدهاند.
وزارت امور خارجه فرانسه خواستار تحقیقات مستقل درباره کشته شدن دهها نفر در شهر غزه حین دریافت کمکها شد.
به گفته مقامهای بهداشتی غزه که زیر نظر حماس فعالیت میکنند، این حادثه هنگامی روی داد که جمعیت زیادی در نزدیکی غزه در اطراف کامیونهای حامل مواد غذایی و دیگر کمکهای بشردوستانه جمع شده بودند.
آنها گفتند دستکم ۱۱۲ نفر کشته و بیش از ۲۸۰ نفر زخمی شدهاند.
این بیشترین میزان تلفات غیرنظامیان در هفتههای اخیر محسوب میشود.
حماس گفت این حادثه میتواند مذاکرات قطر را که با هدف برقراری آتشبس و آزاد شدن گروگانهای اسرائیلی دنبال میشود، به خطر بیندازد.
شامگاه پنجشنبه کاخ سفید اعلام کرد جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا با رهبران مصر و قطر درباره این «حادثه غمانگیز و هشدار دهنده» و راههای تضمین آزادی گروگانهای اسرائیلی و آتشبس شش هفتهای گفتوگو کرده است.
بایدن در واکنش به کشتهشدن بیش از ۱۰۰ فلسطینی در غزه گفت که میداند این امر به پیچیدهتر شدن مذاکرات خواهد انجامید.
محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی این حادثه را یک «قتلعام زشت» خواند که اسرائیل مرتکب آن شده است.
جوزب بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت از خبر کشته شدن بیش از ۱۰۰ فلسطینی در شمال نوار غزه «وحشتزده» شده است.
او کشته شدن فلسطینیان را «کاملا غیرقابل پذیرش» خواند.
به گفته مقامهای بهداشتی فلسطینی، شمار کشتهشدگان فلسطینی در پنج ماه گذشته از مرز ۳۰ هزار نفر گذشته است.
ارتش اسرائیل گفت که پیمانکاران خصوصی کامیونهای حامل کمکهای غذایی را اداره میکردند و ارتش تنها بر عملیات کمکرسانی آنها نظارت داشت.
یک مقام اسرائیلی گفت دو حادثه به فاصله صدها متر از یکدیگر رخ داد.
به گفته او، در حادثه اول دهها نفر به دلیل ازدحام جمعیت در کنار کامیونهای حامل کمک، زیر پا ماندند و جان خود را از دست دادند.
خبرگزاری رویترز به نقل از این مقام اسرائیلی که نامش اعلام نشده است گزارش داد که در حادثه دوم، عدهای در یک تیراندازی و واکنش محدود به گلوله بسته شدند زیرا سربازان احساس خطر کرده بودند.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل در یک برنامه تلویزیونی درباره این حادثه توضیح داد که ۳۰ کامیون از طریق گذرگاه کرم شالوم وارد نوار غزه شده و به سمت شمال حرکت کردند اما در حال عبور، هزاران نفر از مردم غزه به سوی کامیونها هجوم بردند و تلاش کردند بارشان را خالی کنند.
به گفته او، بهخاطر ازدحام جمعیت و خودداری رانندگان از توقف، بسیاری از مردم زیر چرخ کامیونها یا زیر پای دیگران قرار گرفتند و کشته و زخمی شدند.
ارتش اسرائیل مدعی شد تنها به پای چند شهروند شلیک کرده است که با وجود اخطارها به تانکهای ارتش که کامیونها را اسکورت میکردند نزدیک شده بودند.
به گفته او، ارتش اسرائیل هیچ حملهای به کاروانهای کمکرسانی نکرده است و تانکهایش زمانی که رویدادها از کنترل خارج شد، عقبنشینی کردهاند.
حماس با صدور بیانیهای اظهار نظر مقامهای اسرائیلی را رد و تاکید کرد علاوه بر شهادت همه شاهدان مبنی بر اینکه «ارتش اشغالگر بدون وجود هیچ تهدیدی مردم را هدف شلیک مستقیم قرار داد»، شواهد غیرقابل انکاری از شلیک مستقیم از جمله به سر شهروندان وجود دارد.
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد در پی دستیابی به اطلاعات و جزییات در مورد این حادثه است.
کریستوف لموین، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه نیز گفت اسرائیل بر اساس قوانین بینالمللی مسئول حفاظت از توزیع کمکها در میان غیرنظامیان است.
بخش اعظم غزه به ویرانه تبدیل شده است و اکثر جمعیت دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفری آن، حداقل یک بار از خانههای خود آواره شدهاند.
ارسال کمکها به شمال غزه به شکلی بسیار پراکنده و بینظم صورت گرفته است.
سازمان ملل و سایر نهادهای امدادرسان شکایت دارند که اسرائیل تلاشهای آنها را برای کمکرسانی محدود کرده است.
اسرائیل ایجاد هر گونه محدودیت برای کمکهای بشردوستانه را رد میکند.
فیلیپ لازارینی، رییس آژانس امدادرسانی به فلسطینیان سازمان ملل متحد (اونروا) به خبرنگاران در اورشلیم گفت که ارسال کمک به غزه بهطور کلی از ژانویه به اینسو به نصف کاهش یافته است.
مقامهای سازمان ملل پیشتر هشدار داده بودند جمعیت در جنوب غزه در یک قدمی قحطی ایستاده است.