سیامک نمازی: سوئد می‌توانست در جریان مبادله حمید نوری، احمدرضا جلالی را هم آزاد کند

جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۰۸

سیامک نمازی، بازرگان ایرانی-آمریکایی و گروگان سابق، با نوشتن یادداشتی با اشاره به این‌که از آزادی دو گروگان سوئدی از زندان‌های ایران خوشحال است، نوشته اگر سوئد هوشیارانه مذاکره می‌کرد می‌توانست در قبال آزادی حمید نوری، آزادی همه گروگان‌های خود و چندین گروگان اروپایی را تضمین کند.

سیامک نمازی، در این یاددداشت که جمعه ۸ تیر در بخش نظرات وبسایت گاردین منتشر شده است، با اشاره به تجربه اسارت خودش در زندان اوین، نوشته است رها کردن یک گروگان دیگر سوئدی در ایران که به اعدام هم محکوم شده غیرقابل درک است.

سیامک نمازی که پیش از این ۸ سال در ایران زندانی بود، ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ در جریان معامله‌ای بین جمهوری اسلامی و ایالات متحده از زندان اوین آزاد شد و به آمریکا برگشت.

سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی که در جریان توافق مبادله زندانیان بین آمریکا و ایران آزاد شده بودند، ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ وارد قطر شدند.

نمازی در این یادداشت با ذکر این‌که دولت‌های غربی نباید شهروندان بی‌گناه را در سیاه‌چال‌های دولت‌های یاغی رها کنند، نوشته مبادله گروگان‌ها هرچند ناخوشایند باشند، ضروری هستند و باید هر کاری می‌توان انجام داد تا شهروندان در خطر را نجات داد.

این گروگان سابق در عین‌حال یادآوری کرده که دولت‌های غربی باید مجازات‌های سختی برای جلوگیری از گروگان‌گیری وضع کنند.

۲۶ خرداد ۱۴۰۳، دولت سوئد در جریان معامله‌ای با ایران، برای آزادی دو تن از شهروندان گروگان خود در ایران به نام‌های یوهان فلودروس و سعید عزیزی، حمید نوری را به دلیل نقش داشتن در کشتار ۱۳۶۷ و به جرم ارتکاب جنایت جنگی به حبس ابد محکوم شده بود، آزاد کرد.

پیشتر شماری از تشکل‌های سیاسی و حقوق بشری خارج از کشور در نامه‌ای به اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، ضمن انتقاد از آزادی حمید نوری، هشدار دادند چنین توافق‌هایی با جمهوری اسلامی، گرایش حکومت ایران به گروگان‌گیری شهروندان خارجی و دوتابعیتی‌‌ها را تقویت می‌کند.

سیامک نمازی با اشاره به این مبادله و ابراز خوشحالی از بازگشت فلودروس و عزیزی به سوئد نوشته تصمیم استکهلم برای انجام این معامله و رها کردن احمدرضا جلالی، دیگر شهروند سوئدی که به اعدام محکوم شده است، غیرقابل درک است.

احمدرضا جلالی، ۲۹ خرداد در فایلی صوتی که به ایران‌اینترنشنال رسیده، از اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد انتقاد کرد و گفت دولت این کشور او را «بی‌پناه» به حال خود رها کرده است و از او خواست «شجاعانه و مسئولانه» با پسر و دیگر اعضای خانواده این زندانی در برابر دوربین‌های تلویزیونی دیدار کند و به پسرش بگوید چرا او را در زندان اوین به حال خود رها کرده و در صورت اعدام این زندانی، برای پسرش چه کار خواهد کرد.

احمدرضا جلالی، پزشک سوئدی-ایرانی متخصص پزشکی بحران، اردیبهشت ۱۳۹۵ در جریان سفری کاری به ایران بازداشت شد و پس از مدتی به اعدام محکوم شد و از آن زمان در زندان به سر می‌برد.

گزارشگر ویژه حقوق‌بشر در ایران و عفو بین‌الملل پیشتر پرونده احمدرضا جلالی را بررسی کرده، دستگیری او را خودسرانه دانسته و خواستار آزادی بی‌قید و شرط او شده است.

پیشتر هم بسیاری از گروه‌های حقوق بشر بین‌المللی، از جمله عفو بین‌الملل و دانشمندان در خطر با اشاره به روند غیرقانونی بازداشت و محاکمه او بدون رعایت آئین دادرسی منصفانه، خواستار آزادی او شده بودند.

سازمان عفو بین‌الملل ۲۹ خرداد با اعتراض به آنچه آن را آزادی تکان‌دهنده حمید نوری خواند، این اقدام دولت سوئد را ضربه‌ای حیرت‌آور به بازماندگان و بستگان جان‌باختگان کشتار زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷ دانست.

این سازمان در بیانیه خود نوشت شرایط آزادی حمید نوری و بازگشت او به ایران، نگرانی‌های قبلی را در مورد گروگان گرفتن اتباع سوئدی از سوی مقام‌های جمهوری اسلامی برای مبادله آن‌ها با حمید نوری تائید می‌کند.

سه‌شنبه ۵ تیر، ویدا مهران‌نیا همسر احمدرضا جلالی، محقق ایرانی-سوئدی زندانی محکوم به اعدام در ایران، از اعتصاب غذای اعتراضی همسرش خبر داد و گفت: «همسرش فکر می‌کند تنها راهی که هر کسی می‌تواند صدای او را در دنیا بشنود این است که اعتصاب غذا کند.»

سیامک نمازی با اشاره به این‌که دولت سوئد بدون شک به این آگاه است که رها کردن احمدرضا جلالی معادل امضای حکم مرگ اوست، نوشته است روند مبادله حمید نوری نشان داد برای دولت سوئد، ارزش جان شهروندانش برابر نیست و این دولت مذاکره‌کننده بسیار ناتوانی است.

به نوشته سیامک نمازی، حمید نوری با توجه به محکومیتش به خاطر دست‌داشتن در جنایت جنگی از طریق همدستی در کشتار ۶۷، مهم‌ترین زندانی جمهوری اسلامی در اروپا بود و سوئد اگر ارزش او را برای جمهوری اسلامی می‌فهمید می‌توانست آزادی همه شهروندان خود و چندین گروگان اروپایی دیگر را نیز در قبال آزاد کردن او تضمین کند.

به نوشته سیامک نمازی، تهران با اصرار بر نگه داشتن یک گروگان بی‌گناه می‌خواست سوئد را تحقیر کند و نشان دهد که دولت‌های غربی، علی‌رغم ادعاهای زیبا درباره حقوق بشر، تفاوتی با آن‌ها ندارند تا حدی که حتی سوئد، که یک الگوی حقوق بشر است، حاضر است کشته شدن یکی از شهروندان خود را ببیند تا دیگرانی که واقعا برای‌ مقامات این کشور مهم بودند آزاد شوند.

سیامک نمازی در یادداشت مفصل خود همچنین به یادآوری خاطراتش از هم‌صحبتی و همبندی بودن با احمدرضا جلالی پرداخته و گفته این زندانی زیر حکم اعدام تاکید کرده حتی اگر قاضی صلواتی که او را به اعدام محکوم کرده به درمان نیاز داشته باشد، او به خاطر تعهد پزشکی‌اش از کمک به او دریغ نمی‌کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
حرف آخر با پوریا زراعتی
گفت‌وگوی ویژه

شنیداری

پادکست‌ها