ورود میلیاردها دلار به روسیه؛ نقش کشورها و شرکت‌های ثالث در دور زدن تحریم‌ها

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۲۲

از زمان اعمال تحریم‌های اسکناس از سوی آمریکا و اروپا علیه روسیه در مارس ۲۰۲۲، حدود ۲/۳ میلیارد دلار و یورو اسکناس به روسیه ارسال شده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، مسکو تحریم‌های جلوگیری‌کننده از واردات پول را دور زده و از آن‌ها به عنوان ابزارهایی برای تجارت و سفر استفاده می‌کند.

داده‌های گمرکی نشان می‌دهند اسکناس‌ها از کشورهایی مانند امارات متحده عربی و ترکیه که محدودیت‌های تجاری علیه روسیه اعمال نکرده‌اند، به این کشور منتقل شده است.

با این حال، منبع بیش از نیمی از این اسکناس‌ها در سوابق گمرکی ذکر نشده است.

شرکت آرئو ترید (Aero-Trade) که خدمات فروشگاهی بدون عوارض در فرودگاه‌ها و پروازها ارائه می‌دهد، بزرگ‌ترین واردکننده ارز خارجی به روسیه بوده و ورود حدود ۱/۵ میلیارد دلار را در این مدت اعلام کرده است.

بر اساس این گزارش، یوان چین از دلار آمریکا پیشی گرفته و به پرمعامله‌ترین ارز خارجی در مسکو تبدیل شده است؛ اگرچه همچنان مشکلات پرداختی قابل‌ توجهی در مورد آن وجود دارد.

دیمیتری پولوی، رییس بخش سرمایه‌گذاری در شرکت دارایی آسترا (Astra Asset Management) روسیه، گفت که بسیاری از روس‌ها هنوز ارز خارجی را برای سفرهای برون‌مرزی، واردات اندک و پس‌انداز، به شکل نقدی می‌خواهند.

واکنش‌ها به ورود اسکناس خارجی به روسیه

دولت ایالات متحده در دسامبر گذشته تهدید به اعمال جریمه‌هایی علیه موسسات مالی کرد که به روسیه در دور زدن تحریم‌ها کمک می‌کنند.

از سال ۲۰۲۳ تا سال ۲۰۲۴، تحریم‌هایی علیه شرکت‌های کشورهای ثالث که در دور زدن این تحریم‌ها نقش داشته‌اند، اعمال شده است.

معاملات طلایی و نظامی

بیش از یک-چهارم واردات پس از جنگ به روسیه از سوی بانک‌ها و عمدتا در ازای فلزات گران‌بها مانند طلا صورت گرفته است.

برای مثال، بانک روسی ویتابنک حدود ۶۴/۸ میلیون دلار از شرکت ترکیه‌ای، جواهرات وارد کرده و طلا و نقره صادر کرده است.

نهادهایی که تحت کنترل روستک (Rostec)، هلدینگ‌های نظامی-صنعتی دولتی روسیه قرار دارند نیز جزو واردکنندگان اصلی اسکناس‌ها بوده‌اند.

پیش‌بینی‌ها و نتیجه‌گیری‌ها

روسیه توانسته است تا حدی از تاثیرات مخرب تحریم‌های غرب جلوگیری کند و همچنان به استفاده از ارزهای تحت تحریم در معاملات خود ادامه دهد.

علی‌رغم تلاش‌های غرب برای اعمال فشار اقتصادی بر روسیه، این کشور همچنان راه‌هایی برای ادامه تجارت و حفظ ذخایر ارزی خود یافته است.

مسکو در سال ۲۰۲۲ و پس از تحریم‌های گسترده‌ای که دسترسی روسیه را به سیستم مالی جهانی (سوییفت) قطع و پرداخت‌ها و تجارتش را با مشکل مواجه کرد، دلار و یورو را «ارزهای سمی» ‌نامید.

در جریان رویارویی غرب و روسیه، دیپلمات‌های ارشد اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت به‌طور اصولی موافقت کردند سودهایی را که به دارایی‌های مسدود شده روسیه در اتحادیه اروپا تعلق می‌گیرند، برای تامین مالی صدور تسلیحات به کی‌یف مصادره کنند.

در پی حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، کشورهای اتحادیه اروپا صدها میلیارد یورو از دارایی‌های روسیه را مسدود کردند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
خبر
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها