بر اساس دادههای اولیه رصدخانه کوپرنیک اروپا که خبرگزاری فرانسه سهشنبه ۱۳ شهریور منتشر کرد، میانگین دمای هوای زمین در ماه گذشته میلادی برای دومین سال متوالی، به رکوردی تاریخی رسید.
خبرگزاری فرانسه بر اساس دادههای مرکز خدمات اقلیمی اتحادیه اروپا گزارش داد که جهان در ماه اوت برای دومین سال متوالی گرمترین دمای بیسابقه را تجربه کرده است.
در حالی که میانگین دمای دقیق ماه اوت هنوز مشخص نیست اما دمای ماه اوت امسال قطعا بالاتر از رکورد قبلی ۱۶.۸۲ درجه سلسیوس در اوت سال گذشته خواهد بود.
بنابراین، ماه گذشته میلادی پانزدهمین ماهی است که تقریبا به طور پیاپی، میانگین دمای جهانی ماهانه هر بار رکورد جدیدی را به ثبت رسانیده است.
این امواج پیاپی گرما به معنی خشکسالی، طوفانها و سیلهای شدید و تبخیر بیش از حد آب در اقیانوسها است.
به گفته سازمانهای مختلف هواشناسی، کشورهای استرالیا، ژاپن، چندین استان چین و حتی سوالبار، مجمع الجزایر نروژ واقع در قطب شمال، گرمترین ماه اوت خود را تجربه کردند.
طبق آمارهای کوپرنیک، از ژوئن ۲۰۲۳ تا ژوئن ۲۰۲۴، دمای جهان هر ماه رکورد جدیدی به جا میگذاشت.
این روند در ژوئیه ۲۰۲۴ قطع شد و میانگین دمای هوای جهان در این ماه نسبت به ماه مشابه سال ۲۰۲۳ خنکتر بود، اما آمارهای مربوط به ماه اوت، روند تغییرات میانگین دمای جهانی را به حالت افزایشی قبلی خود بازگرداند.
سال ۲۰۲۳ گرمترین سالی بود که تاکنون توسط مؤسسات مختلف رصد آب و هوا از قرن نوزدهم تاکنون اندازهگیری شده است.
دانشمندان با توجه به مدلهای بازسازی آب و هوا در مقاطع تاریخی گذشته، میگویند که این میزان گرما که در سال جاری جهان تجربه کرده است، بدون شک برای حداقل ۱۲۰ هزار سال گذشته بیسابقه بوده است.
رصدخانه کوپرنیک در ابتدای ماه اوت اعلام کرد با توجه به شرایط کنونی به احتمال زیاد سال ۲۰۲۴ حتی از سال قبل نیز گرمتر باشد.
طبق گزارش این رصدخانه اروپایی، سال ۲۰۲۳ با میانگین دمای ۱.۴۸ درجه سانتیگراد بالاتر از دمای هوا در دوران پیش از صنعتی شدن به پایان رسید و به این ترتیب، تقریبا به خط قرمزی که توافق آبوهوایی پاریس وضع کرده بود، رسید.
در هفتههای اخیر، بخش بزرگی از نیمکره شمالی، از اروپا تا آسیا، تحت تاثیر امواج گرمای شدید قرار گرفت.
ژاپن روز دوشنبه اعلام کرد که گرمترین تابستان خود را از زمان شروع ثبت دما در سال ۱۸۹۸ تجربه کرده است.
همچنین بر اساس گزارش تلویزیون دولتی چین، ژوئیه ۲۰۲۴ گرمترین ماه ثبت شده در چین از زمان شروع ثبت دمای این کشور در سال ۱۹۶۱ بوده است.
سرویس هواشناسی استرالیا نیز سهشنبه اعلام کرد این کشور گرمترین ماه اوت را تجربه کرده که دمای آن بیش از سه درجه بالاتر از میانگین دمای هوا در اوت در تاریخ معاصر این کشور است.
حدود ۱۸ درصد از قلمرو استرالیا بیابان است و افزایش میانگین دما در استرالیا به طور پیوسته موجب آتشسوزیهای شدید جنگلی، سیل، خشکسالی و موجهای گرما شده است.
اداره هواشناسی آمریکا نیز گزارش داده گرمای بیش از حد در ایالتهای کالیفرنیا، نوادا و آریزونا موجب شده که دمای هوا در شهرهای بیابانی در این ایالتها به ۱۱۹ درجه برسد.
سال گذشته تعداد روزهای با دمای بالای ۱۱۰ درجه در آمریکا ۵۵ روز ثبت شد، اما امسال پیشبینی میشود که تعداد چنین روزهایی از سال گذشته نیز بیشتر شود.