اولین سفر رییس‌جمهور مصر به ترکیه پس از ۱۲ سال سردی روابط دو کشور

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۱۴

عبدالفتاح السیسی، رییس‌جمهور مصر و رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهور ترکیه در جریان اولین دیدار روسای جمهور دو کشور در آنکارا پس از ۱۲سال، درباره جنگ غزه و راه‌های ترمیم روابط تاریخی بین دو قدرت منطقه‌ای گفتگو کردند.

روابط بین آنکارا و قاهره در سال ۲۰۱۳پس از آنکه سیسی، فرمانده وقت ارتش مصر، محمد مرسی اولین رییس‌جمهور منتخب دموکراتیک مصر و از اعضا اخوان‌المسلمین را با کودتای نظامی از قدرت برکنار کرد، به شدت تیره شد.

روابط دو کشور از سال ۲۰۲۰، زمانی که آنکارا تحرکات دیپلماتیک خود را برای کاهش تنش با رقبای منطقه‌ای خود، از جمله امارات متحده عربی، عربستان سعودی و مصر آغاز کرد، رو به بهبود رفته است.

در پیشرفتی قابل ملاحظه، سال ۲۰۲۳، آنکارا و قاهره، مناسبات دیپلماتیک خود را به سطح سفرا بازگرداندند و ترکیه اعلام کرد یک قرارداد فروش و تحویل پهپادهای تهاجمی نظامی را با مصر امضا کرده است.

چند ماه پس از مبادله سفرا، در ماه فوریه سال جاری میلادی هم، اردوغان برای اولین بار از سال ۲۰۱۲، به مصر سفر کرد.

اردغان در جریان این سفر گفت دو کشور قصد دارند در زمان کوتاهی حجم مبادلات تجاری دو طرفه را نزدیک به پنج میلیارد دلار افزایش دهند.

اردوغان چهارشنبه ۱۴ شهریور در فرودگاه آنکارا از سیسی استقبال کرد و رهبران دو کشور پس از مراسم استقبال در کاخ ریاست‌جمهوری، در اولین جلسه شورای همکاری‌های راهبردی مصر و ترکیه حضور پیدا کردند.

روابط عمومی دفتر ریاست جمهوری ترکیه پیشتر در غروب سه‌شنبه ۱۳ شهریور در بیانیه‌ای اعلام کرده بود: «در این دیدار همه جنبه‌های مناسبات ترکیه و مصر بازبینی می‌شود و اقدامات مشترک برای توسعه همکاری بین طرفین‌ بررسی می‌شود و رهبران دو کشور درباره موضوعات مهم بین‌المللی و منطقه‌ای، به خصوص حملات اسرائیل به نوار غزه و مناطق اشغالی فلسطین، گفتگو می‌کنند.»

اردوغان در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اشاره به این‌که آنکارا به‌ویژه می‌خواهد روابط خود را با مصر در زمینه گاز طبیعی و انرژی هسته‌ای عمیق‌تر کند، گفت: «با ذهنیت برد-برد، ما روابط چندبعدی خود را پیش خواهیم برد.»

به گفته اردوغان، ترکیه و مصر می‌خواهند تجارت سالانه را در پنج سال آینده از ۵میلیارد دلار به ۱۵میلیارد دلار افزایش دهند.

او افزود که آنکارا و قاهره موضع «مشترک» در مورد مسئله فلسطین دارند، و سیسی گفت هر دو طرف خواستار آتش‌بس در غزه و پایان خشونت‌ها در کرانه باختری هستند.

ترکیه که اسرائیل را به دلیل حمله به غزه محکوم کرده است، برای فلسطینیان هزاران تُن کمک به مصر ارسال کرده است و از تلاش‌های انسانی قاهره و نقش آن به عنوان میانجی در مذاکرات آتش‌بس و توافق تبادل گروگان‌ها تمجید کرده است.

به گفته سیسی آن‌ها همچنین درباره وضعیت لیبی که دو کشور مدت‌ها در آن با هم اختلاف داشتند و از جناح‌های متضاد در یک درگیری حل‌نشده حمایت می‌کردند، با هم گفت‌و‌گو کردند.

سیسی با اشاره به ضرورت برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در لیبی، گفت: «با برگزاری همزمان انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در لیبی، خروج نیروهای خارجی غیرقانونی و مزدوران از این کشور و پایان دادن به حضور شبه‌نظامیان مسلح، صفحه بحران جاری در لیبی بسته شود.»

گفتنی است که وزرای دو کشور در جریان این سفر، ۱۸تفاهم‌نامه همکاری در زمینه‌های انرژی، دفاع، گردشگری، بهداشت، کشاورزی، مالی، فرهنگ، آموزش و حمل‌ونقل امضا کردند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر
دادگاه مردمی راسل

شنیداری

پادکست‌ها