رییس کل نظام پزشکی: ۴۰ درصد پزشکان عمومی کشور به کاری غیر طبابت مشغولند

جمعه ۱۴۰۳/۰۸/۱۸

محمد رییس‌زاده، رییس کل سازمان نظام پزشکی با بیان این که ایران در زمینه پزشک متخصص در برخی رشته‌ها با کمبود روبه‌رو شده است، گفت ۴۰ درصد پزشکان عمومی در کشور به کاری غیر از طبابت مشغولند. او اضافه کرد که صندلی‌های دستیاری برخی از رشته‌ها از جمله بی‌هوشی در کشور خالی مانده‌اند.

رییس‌زاده با بیان این که پزشکان جوان تمایلی به ادامه تحصیل در رشته‌های تخصصی ندارند، گفت: «مسئولان در دولت‌های قبل به جای پرداختن به دلایل این بی‌رغبتی و تلاش برای رفع این معضلات، به افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی روی آوردند که اقدامی کاملا اشتباه بود.»

رییس کل سازمان نظام پزشکی با ابراز تاسف از «رشد بسیار ناچیز تعرفه‌های پزشکی در دوره‌های گذشته»، اضافه کرد: «میزان افزایش تعرفه پزشکی طی سال‌های اخیر یک‌سوم حقوق کارمندی و یک چهارم دستمزد کارگری بوده است.»

او از این موضوع به عنوان یکی از دلایلی نام برد که پزشکان بر اساس آن رغبتی به ورود به رشته‌های تخصصی ندارند و گفت صندلی‌های دستیاری برخی رشته‌ها مثل بی‌هوشی خالی مانده و باعث شده وضعیت رشته بی‌هوشی از مرز بحران بگذرد.

پیش از این و در روز ۱۱ آبان، ابوالحسن مصطفوی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، با اشاره به بحران مهاجرت پزشکان از ایران هشدار داد کشور از کمبود ۱۲ هزار پزشک رنج می‌برد.

او اضافه کرد که به دلیل معضل کمبود پزشک، بسیاری از درمانگاه‌ها در شهرستان‌ها پس از ۴۰ سال فعالیت تعطیل شده‌اند.

رییس کل سازمان نظام پزشکی نیز در بخشی از صحبت‌های روز ۱۷ آبان خود به پدیده مهاجرت در گروه‌های پزشکی اشاره و اعلام کرد که از ۳۸۵ ظرفیت رزیدنتی، زیر ۱۰۰ نفر پر شده و امسال تنها ۷۰ نفر فارغ‌التحصیل شده‌اند.

رییس‌زاده از خروج ۸۵۰ عضو هیات علمی علوم پزشکی در سال گذشته خبر داد و افزود: «این مساله در کنار خالی ماندن صندلی‌های رزیدنتی بیانگر آن است که نظرات کارشناسی وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی و انجمن‌های پزشکی از سوی سیاست‌گذاران شنیده نمی‌شود.»

مهاجرت پزشکان و دیگر اعضای کادر درمان در سال‌های اخیر به نگرانی‌ها در خصوص آینده نظام بهداشت و درمان در ایران دامن زده است.

روزنامه هم‌میهن مهر ماه سال گذشته در گزارشی به موج جدید مهاجرت پزشکان از ایران پرداخت و نوشت بعد از هشدارهای پیاپی درباره ترک کشور از سوی پرستاران، ماماها‌، داروسازان و پزشکان متخصص، مهاجرت‌ها به استادان دانشگاه و مدیران این حوزه در سطوح مختلف رسیده است.

روزنامه اعتماد در بهمن ۱۴۰۲ نوشت تعداد درخواست‌‌ها در میان پزشکان برای صدور «گواهی صلاحیت پزشکی» در پنج سال گذشته، حدود ۲۰۰ درصد افزایش یافته است.

ارائه گواهی صلاحیت پزشکی (CGS) شرط اشتغال پزشکان مهاجر در بسیاری از کشورها به شمار می‌رود. این مدرک صلاحیت علمی و حرفه‌ای پزشکان را تایید می‌کند.

فروردین‌ ماه سال جاری فاطمه موسوی ویایه، جامعه‌شناس و پژوهش‌گر مسائل اجتماعی، از رشد ۱۴۰ درصدی آمار مهاجرت جوانان متخصص در یک سال اخیر خبر داد.

موسوی هشدار داد بسیاری به دلیل ناامیدی از «تغییر و اصلاح» در کشور به «استراتژی خروج» متوسل می‌شوند: «آن‌ها که مهاجرت می‌کنند، از تغییر شرایط جامعه ناامید شده‌اند و به همین دلیل کشور را ترک می‌کنند.»

با وجود هشدارها درباره افزایش آمار مهاجرت پزشکان از ایران در سال‌های گذشته، رییس کل نظام پزشکی ایران، اردیبهشت امسال گزارش‌ها درباره مهاجرت پزشکان و کمبود کادر درمان را «فضاسازی رسانه‌ای علیه جامعه پزشکی» خواند و گفت این حوزه هم «نفوذی» دارد.

رمضان شریف، سخنگوی وقت سپاه پاسداران نیز پیش از این مهاجرت پزشکان از ایران را «دستاویزهای دشمن برای عملیات روانی» علیه جمهوری اسلامی خواند و گفت: «آن‌ها ده‌ها هزار پزشک را که در اوج تحریم‌ها و از زمان جنگ تا دوران کرونا و دیگر عرصه‌ها تا امروز مشغول نقش‌آفرینی بوده و هستند، نادیده می‌گیرند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

کامبوج ۴۵ سال بعد: بخش اول
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها